EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Portparol DSK Sibelj Haljimi rekla je da se premijer Aljbin Kurti šeta po Evropi, dok je njegova vlada već 45 dana bez ministra zdravlja i upozorila da je ugroženo postojanje javnog zdravstva.

– Ali ovo nije prvi put da je to mesto upražnjeno. Kurtijeva vlada je u jesen prošle godine bila bez ministra zdravlja 45 dana. Dakle, Kurtijeva vlada već 90 dana nema ministra za najproblematičniji resor koji direktno utiče na građane zemlje. Premijer putuje gore-dole po Evropi, a ove godine je 191 lekar pobegao sa Kosova – navela je Haljimi na Fejsbuku.

Kako je rekla, za preostale lekare na Kosovu nema povećanja plata, što znači da kosovska vlada ne radi ništa da ih zadrži na Kosovu, a zakon o platama nije na vidiku.

– Ne nedostaju samo ministar i lekari, već i esencijalni lekovi. Nedostaju i kapitalna ulaganja za izgradnju novih zdravstvenih ustanova, nema opreme – čak ni za njihovo održavanje. Da ne govorimo o zdravstvenom osiguranju, zdravstvenom informacionom sistemu. Nigde, ništa, ni koraka! A sve ove nezdrave nestašice nisu rezultat nedostatka budžeta – navodi Haljimi.

Prema njenim rečima, više od 700 miliona evra od poreza spava u kosovskoj kasi i smanjuje se zbog inflacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here