EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da su sporazumi sklopljeni danas na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, kojoj prisustvuje zajedno sa predsednikom Hašimom Tačijem, sklopljeni bez njegovog znanja.

“Danas su u Berlinu potpisana dva sporazuma od strane zvaničnika koje je ovlastio bivši ministar Palj Ljekaj i ceo pregovarački proces obavljen je pre stupanja na snagu naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili odobrenje od nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, ni tekst sporazuma nije objavljen javnosti niti je dostavljen Vladi Kosova. Objavljeni su različiti nezvanični nacrti,” naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

“Ma koliko su neophodne veze i unapređenje infrastrukturnih standarda za razvoj naših zemalja i deo evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan kao rezultat istninskih pregovora i u potpunosti u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu sa obavezama proisteklim iz procesa PAP”, naveo je kosovski premijer.

“Štaviše, ako se oslanjamo na jednu verziju sporazuma i ako se ekonomski analizira, železnica do Leška je prioritetnija i isplativija nego železnica koja vodi prema Merdaru”, smatra Kurti.

“U procesu tranzicije vlade, mi analiziramo sve korake preduzete u prošlosti i od nadležnih ministarstava se traži da to tretiraju sa prioritetom”, dodao je kosovski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here