EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je “Srbija agresivna i ljuta”, ali da to Kosovo čini opreznim, pa i uplašenim.

Kurti je to rekao na otvaranju Centra za obuku za sajber bezbednost na Kosovu, ističući da je svestan bezbednosnog rizika na Balkanu i Evropi.

– Imamo jasnu pozadinu jer je naš severni sused agresivan i ljut, a to nas čini opreznim, ali i uplašenim. Sukobi nisu međuetnički, nije etnička razlika ono što izaziva sukob, već autokratija u Beogradu koja je povezana sa Moskvom. Uvek smo upozoravali da su nedemokratske države u našem regionu, ne samo na istoku Evrope, opasnost po bezbednost i mir. Ali to naravno niko ne može tako temeljno i duboko da zna kao SAD. Ono što radimo je da se pripremamo onoliko koliko možemo i znamo, zato smo otvorili ovaj Državni centar za sajber bezbednost gde će se održavati obuka stručnjaka – rekao je Kurti.

On se dotakao i ulaganja u KBS.

– Imao sam čast da zajedno sa komandantom KBS obiđem 15 multifunkcionalnih kamiona nemačke kompanije koje smo već uključili u KBS. Od tog broja, deset smo kupili iz državnog budžeta, a pet  su donacije – rekao je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here