EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Kosovski premijer Aljbin Kurti večeras je na Tviteru optužio Srbiju da je, “preko paralelnih struktura koje kontroliše na severu”, oštetila Kosovo za više stotina miliona evra.

“Paralelne strukture koje kontroliše Srbija u opštinama na severu Kosova koštale su građane i poreske obveznike u ostatku zemlje 320 miliona evra neplaćenih računa za električnu energiju i 17 miliona evra računa za vodosnabdevanje od 1999. godine. Paralelne strukture ne dozvoljavaju naplatu električne energije i ometaju sprovođenje energetskog sporazuma postignutog u dijalogu pre 10 godina. Bez ikakvih apela za štednju, potrošnja struje u ovim opštinama porasla je za 70 procenata za prethodnih deset godina, delom zbog uzgoja droge i rudarenja kriptovaluta”, tvrdi Kurti.

Dodao je kako je Kosovo od 1999. izgubilo još 300 miliona evra, zbog akcija Srbije, “kao što je zadržavanje naknada za prenos i primoravanje trgovaca da plaćaju PDV Srbiji na našu trgovinu električnom energijom”.

Čak i sada, odbijanje Beograda da dozvoli trgovinu na Kosovu i Srbiji košta Kosovo i do 10 miliona evra mesečno, napisao je Kurti.

Naveo je da “građani u severnim opštinama nisu krivi za ove nepravde” i da oni razumeju i prihvataju da je plaćanje osnovnih komunalija kao što su struja i voda normalno, i da bi to omogućilo neophodna ulaganja za dalje poboljšanje kvaliteta usluga.

“Oni imaju pravo na pristup takvim uslugama i da žive oslobođeni organizovanog kriminala, pritiska i pretnji od strane nelegalnih struktura predvođenih Srbijom. Moja vlada je posvećena poboljšanju kvaliteta života svih građana Kosova i da im pruži slobodu i sigurnost koju zaslužuju”, napisao je Kurti na Tviteru.

2 COMMENTS

  1. Albance je tito oslobodio da ne plaćaju niti struju niti vodu
    Porez isto nisu plaćali, a 3% od plate mojih roditelja je išlo za albance na KiM , pola vijeka je to trajalo,
    Odgajila ih je Srbija , da bi ratovali protiv Srbije , i tražili komad srbske Svete ZemljeKiM🇷🇸☦️🇷🇸
    1244UN KiM je Srbija 🇷🇸☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here