EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da su takse na robu iz Srbije doprinele da sa stola bude skinuta “nesrećna ideja” razmene teritorija izmedju Srbije i Kosova.

On je dodao da se ne slaže sa ukidanjem taksi na robu iz Srbije i da se zalaže za politiku punog reciprociteta prema Beogradu.

– Srbija, na primer, ne prihvata naše registarske tablice niti proizvode na kojima kao mesto porekla piše ‘Made in Kosova’. To je apsurdno i dokle god proizvodi sa našom oznakom nisu dozvoljeni u Srbiji, ne bi trebalo ni ovde da bude dozvoljena prodaja robe iz Srbije – rekao je Kurti.

On se ne slaže ni sa političkom trgovinom kojom bi Kosovo za ukidanje carina od Evropske unije dobilo liberalizaciju viznog režima, koju su Ramušu Haradinaju ponudili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Kurti smatra  da Kosovo treba samo u sopstvenom interesu da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, kako bi se svako u EU uverio da je Kosovo započelo novo poglavlje.

– Ispunili smo svih 96 uslova Evropske komisije za ukidanje viza, pa ipak je Kosovo u mnogim zemljama na zlom glasu – rekao je Kurti i dodao da se uskraćivanjem vizna liberalizacija, ne kažnjava politička elita, već običan narod.

On je ocenio da je misija EU na Kosovu Euleks bila kratkoročna politička stabilizacija političkog poretkat, iako je imala za cilj izgradnju struktura pravne države.

Kurti je dodao da je spreman da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, i protiv monopola oligarhije na Kosovu, ali da mu je za tu borbu potrebna podrška medjunarodne zajednice.

Lider Samoopredeljenja je naveo da Kosovo vidi kao zarobljenu državu i naglasio da su u to zarobljavanje, pored glavnog odgovornog aktuelnog predsednika Hašima Tačija umešani državno tužilaštvo, policija, kompletno pravosudje, tajne službe i pojedini preduzetnici.

Na pitanje kako, zamišlja kohabitaciju sa Tačijem, ukoliko bude premijer u novoj vladi, Kurti je odgovorio da to “svakako neće biti jednostavno”, ali da bi bilo najbolje kad bi se Tači povukao sa mesta predsednika i uopšte iz politike.

– Taj predsednik je raspravom o razmeni teritorija upropastio ugled naše države. Posle oslobodjenja od srpske okupacije 1999. godine i proglašenja nezavisnosti 2008. godine, poteban nam je i treći rez, u kojem će korumpirani političari poput Tačija biti uklonjeni iz javnog života ove zemlje – ocenio je Kurti.

Prema njegovim rečima, korumpirani političari u Prištini spremni su da, kako bi zaštitili svoje bogatstvo, ugroze i tradicionalno dobre odnose Kosova i SAD.

– Samo da bi spasili svoju korumpiranu politiku. Kada je u pitanju njihov novac i njihovo bogatstvo, postaju neposlušni i prema SAD. Kakvo iznenadjenje… – rekao je Kurti.

Upitan za zalaganje Samoopredeljenja za ujedinjenje Kosova i Albanije, Kurti je rekao da “poštuje i voli” Kosovo, ali da su njegov jezik, kultura i istorija albanska i da bi i dalje voleo kada bi postojala mogućnost održavanja referenduma na Kosovu i u Albaniji o ujedinjenju.

– Ustav nam zabranjuje priključenje nekoj drugoj državi. To je u suprotnosti sa drugom odredbom istog ustava, u kojoj je Kosovo definisano kao suverena država. Zato bismo voleli da imamo pravo na takav referendum. Ali nećemo zbog toga započinjati novi balkanski rat. Želimo da to postignemo na miran, demokratski i ustavan način – rekao je rekao je lider Samoopredeljenja.

2 COMMENTS

  1. U pravu si.Upropastio ugled i to ne makar kakav već svetski.Najgore je kad se beda podnajede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here