Tanjug
Aljbin Kurti

Politički analitičari smatraju da je premijer Kosova Aljbin Kurti na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu napravio statešku grešku, prenosi “Albanijan post”.

“Kurtijevo javno artikulisanje laži”, prema rečima njegovog bivšeg saradnika i analitičara Visara Imerija, pokazuje njegovo neodgovorno ponašanje kao političara.

– Smatram da je Kurtijevo ponašanje na i posle sastanka u Briselu bilo apsolutno besmisleno i teško objašnjivo. S jedne strane, Kurti je odbacio dokument koji je u velikoj meri u skladu sa onim što je sam Kurti tražio, a sa druge strane optužio je posrednike, javno lažući o razvoju tako ozbiljnog i teškog procesa, kao što je dijalog uz posredovanje EU. Sve se to pretvara u skupe račune za Kosovo – tvrdi Imeri.

Kurtijevo predstavljanje EU kao jednostrane u dijalogu, bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje Afrim Kasolji smatra sredstvom za zadovoljenje unutrašnjih izbornih strasti i odugovlačenje procesa, čime je, kako kaže, Kurti u suprotnosti sa samim sobom.

Ističe da se on saglasio sa primenom Briselsko-ohridskog sporazuma.

I visoki predstavnik EU Žosep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak predstavljaju Uniju, tako da bi smatranje da oni nisu neutralni, prema Imeriju, značilo da države članice EU, uključujući i Sjedinjene Američke Države spolja, zauzimaju stranu.

Prema Imerijevim rečima, takva Kurtijeva izjava nije ništa drugo nego njegova zamišljena situacija, koja niti važi niti može biti istinita.

– Ovo nije prvi put da kosovske institucije prave takve detinjaste greške. I prošle godine su imali iste optužbe na račun istih ljudi. Zašto ne traže njihovu zamenu? Dakle, Kurti kaže da su posrednici jasno na strani Srbije, i istovremeno poziva na povećanje intenziteta dijaloga pod istim posredovanjem – ističe Imeri.

Kurti bi, kaže Kasolji, ako postoje primedbe o Lajčakovom nedoličnom i nepravednom ponašanju prema Kosovu, trebalo da ih uputi strukturama EU u Briselu i takođe se obaveže da će više sarađivati sa Unijom putem diplomatskih kanala, kako bi tražio rešenje tog problema.

– Kurti treba da koordinira svoju aktivnost sa američkim diplomatama, a ne da iz grandomanije naziva američkog državnog sekretara naivnim, ili da se uključuje u izborne kampanje na unutrašnjim izborima u toj zemlji, i da gubi vreme na forumima bez bilo kakvog velikog značaja za državne interese Kosova, samo da bi ispunio svoje ideološke strasti kao što je to činio u Severnoj Makedoniji – smatra Kasolji.

5 COMMENTS

  1. Nije kurti strateska greska nego Srbska vlada sto se ne obrati Ruskoj vladi da nam vojno pomognu da oslobodimo Kosovo od okupatora. Sve dok se to Tako ne desi Srbija i Kosovo bice okupirana pa sad neka vucic dobro razmisli.

    • …ко је увео санкције 1992, ко је дозволио бомбардовање 1999, ко је повукао трупе са Ким 2003 … то што се неко други понашао јасно као непријатељ, не значи да је супротна страна била пријатељ !
      Када је Србији било најтеже сви су дували у исту тикву – против интереса Србије !!!

  2. Гвоздени Пук
    Слажем се Брате🇷🇸☦️🇷🇸

    Р1244УН КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА🇷🇸

    🇷🇺☦️🇷🇺

    • Дражо, не пали се – овај “Гвоздени пук” саветује баш оно што би Куртију одговарало, а Срби пишу или “ТЗВ Косово” или “Косово и Метохија” или “Косово *”…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here