EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

 Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je da će dijalog sa Beogradom o rešenju kosovskog pitanja voditi on, kao premijer, te da nije protiv dijaloga, ali jeste, kako kaže, protiv dijaloga bez principa.

Za dijalog sa Beogradom će, kaže, imati svoj tim koji će biti sačinjen u dva nivoa.

– Prvi će biti političko predstavništvo gde će biti i oni iz opozicije, i drugi tim eksperata jer će biti raznih aspekata budućeg sporazuma. Ali najvažnija su tri principa – prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gde se predsednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji. To će pomoći da se prebacimo iz ambicija i apetita za teritorije jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice – rekao je sinoć Kurti u emisiji Presing N1 televizije.

Kurti ne veruje da je moguće sa Beogradom postići sporazum do sledećeg proleća.

Založiće se, kaže, da prištinske institucije zajedno sa međunarodnom zajednicom traže prekid kapamnje protiv članstva Kosova u Interpolu i povlačenja priznanja.

Dijalog će započeti sa Srbima na Kosovu i to pre svega o ekonomskom razvoju, a ne o pomirenju, jer i Albancima i Srbima su potrebni posao i pravda.

To će, kaže Kurti, biti njegov prvi prioritet, a kao drugi je naveo razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom.

Nije spreman da dođe u Beograd, već bi, kako kaže, predstavnici Beograda i Prištine trebalo da se sastaju u Briselu, Berlinu, Parizu, Londonu ili Vašingtonu.

– Nemamo luksuz da još jednom propadne dijalog – rekao je Kurti, čiji Pokret Samooredeljenje je, prema još uvek nezvaničnim izbornim rezultatima, osvojio najviše glasova i u parlamentu će imati najverovatnije 32 poslanika.

Za njega je pojam razgraničenja neprihvatljiv, a demarkacija je, dodao je, sasvim nešto drugo.

– Razgraničenje je rasistički koncept. Mene to podseća na bodljikavu žicu. Uvek će biti Albanaca i Srba na obe strane granice. Demarkacija da ali razmena teritorija ne. Razmena teritorija je dijalog koji vodi ka budućim konfliktima – rekao je Kurti.

U novoj kosovskoj vladi Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će on biti u koaliciji, rekao je Kurti.

Što se tiče Srpske liste i ustavne obaveze da jedan Srbin bude ministar, Kurti kaže da će poštovati ustav, ali će, dodao je, praviti sadržinsku razliku između toga što je ustavna obaveza s jedne, i politička koalicija s druge strane.

Trudiće se, naveo je, da sa koalicionim partnerima formira vladu bez Srpske liste.

– Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost – rekao je Kurti.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao deo vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se “može tako reći”.

Dodao je da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, ali da ih neće “ekskomunicirati u skupštini”.

Tvrdi da na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima u opštinama sa srpskim stanovništvom glasanje nije bio fer I slobodno, te da su to potvrdili I međunarodni posmatrači.

Tvrdi da je zabeležen slučaj da je jedan Srbin glasao, kako je kazao, čak 18 puta, kao I primera da je u nekim mestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.

Priznaje da te nepravilnosti jesu odgovornost prištinskih institucija, ali je, kaže, bilo I pritisaka iz Beogradu, koji je zeleo da Srbi dobiju svih 100 odsto podrške.

Za to ne krivi Srpsku listu, jer, kako je rekao, oni su samo radili ono što je Beograd od njih tražio.

Upitan zašto eliminiše Srpsku listu, Kurti je rekao da Beograd “plaća” poslušnost Srba na Kosovu I da će se, uz pomoć međunarodne zajednice, založiti da takva praksa bude prekinuta.

– Nemam ništa protiv Srba, naprotiv, družim se sa mnogo Srba ovde na Kosovu… Problem sa Srpskom listom nije to što je sredstvo Beograda, već što je – sredstvo…

Istakao je da takse na robu iz centralne Srbije neće odmah biti ukinute, već će ih prvo, kako je rekao, zameniti “reciprocitetom”.

Reciprocitet je, smatra, pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa.

– Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom – dodao je.

Tvrdi da će se založiti da prištinske institucije u saradnji sa međunarodnom zajednicom otvore novu istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, za kojeg kaže da je ratni zločinac.

Po njegovim rečima nema nijednog Srbina na Kosovu koji smatra da je Ivanovića ubio Albanac.

Rekao je i da nema srpski pasoš ni srpsko državljanstvo, već da ima pasoš Kosova i Albanije.

6 COMMENTS

  1. За дијалог са Приштином и Срби ће имати два нивоа. Први, пешадијски – тенковски ниво. Други ниво, топовске – ракетне батерије на Проклетијама са дометом до Тиране.
    http://sno.bravehost.com/linda/Siptar.jpg

  2. Znaci po tebe nama treba samo docek i spakovanje na tu tvoju staru gvozdje i pijandure i natrag u pasaluk na vodi dijalog smo zavrsili s vama 99 kada ste podigli belu zastavu u kumanovo sad ako pokusate gonicemo vas do karpate odntamo ot kud suve gonili rusi kraj vase ere ljigavi pretioc koga ne voli ni svoji dole si siptar znas vrlo lepo!

  3. Za Kurti murti ti mogao bi da se jednog lepog dana nadjes u bodlikavoj zici i da ti nema spasa
    dobro proracunaj tvoje ponasanje jer Kosovo nije tvoja babovina.

  4. Kako se lepo igraju sa ljudima čija je država zaboravili su brzo šta im je Milošević uradio jednog dana će ih to snaći a možda i gore njihova otacbina je albanija pa nek tamo vasare ovde su nam dosta zla napravili nijedna zemlja na svetu nebi to trpela sto oni rade proterali 255,000 Srba spalili sve crkve isto ih čeka jednog dana a taj dan mora doći !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here