EPA-EFE/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je danas da ne znači da Aljbin Kurti, koji je prinuđen da čeka pred vratima Vašingtona, brže dobiti vizu za SAD ako napadne zvanični Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, zbog saradnje sa Rusijom.

– Naš ugled u međunarodnoj areni izgrađen je kredibilnom i odgovornom politikom predsednika Vučića i ničim ne može biti poljuljan, a ponajmanje Kurtijevim naručenim intervjuima i političkim pamfletima – poručio je Petković u saopštenju za medije.

Petković je dodap da je “samo u paralelnoj realnosti, u kojoj živi Aljbin Kurti, moguće optužiti Beograd da u region izvozi nestabilnost, jer je upravo on taj koji svojim jednostranim, nasilnim akcijama i zapaljivim izjavama narušava teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije, ali i šire”.

– Za razliku od Prištine, koja u region izvozi politiku terorizma, nestabilnosti i zveckanja oružjem, Beograd je regionu donirao na hiljade vakcina i testova protiv virusa Kovid 19, više puta prema svojim susedima iskazavši solidarnost u slučaju vanrednih situacija, uz aktivno učešće u inicijativi ‘Otvoreni Balkan’ kojoj je cilj zajedničko povezivanje – dodao je Petković.

Po njegovim rečima, nema sumnje da u “monologu, koji bi da vodi Kurti, nema mesta formiranju Zajednice srpskih opština, niti razgovora o normalizaciji odnosa i pitanjima od interesa za narod Kosova i Metohije, ali ima pretnji ratom i oklopnim vozilima koja bi da šalje u srpske sredine”.

– To svakako nije ni put, ni način da se dodvori stranim sponzorima, jer ako dobro sluša – sve je više glasova koji Kurtiju poručuju da je potrošio sve kredite i da je vreme da počne da sprovodi potpisane sporazume – zaključio je Petković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here