Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za zagrebački Večernji list da predsednika Srbije Aleksandra Vučića nervira demokratija i da se Kosovo ne naoružava jer se boji Srbije, već je na oprezu zbog srpskih vojnih baza.

Prema Kurtijevim rečima, na „severu Kosova imaju mirne i dobre dane kada god ne postoji naredba iz Beograda za nasilje“.

On je ocenio da Srbi na Kosovu žive mnogo bolje nego Srbi u Srbiji, ali da „zločinci u Srbiji žive mnogo bolje nego na Kosovu“.

„Vidite da su Vučićevi protesti na Kosovu nasilni, a protesti protiv Vučića u Beogradu, to nisu“, dodao je Kurti.

On tvrdi da život Srba na Kosovu otežava Beograd koji im ne dopušta da se integrišu.

– Ljudi koji se ne integrišu ne žive baš najbolje, a oni koji se integrišu žive bolje. Beograd ne želi da oni žive bolje, on želi na neki način da hrani tenzije i potencijal za destabilizaciju – smatra Kurti.

Kako je ukazao, da bi imali rešenje sa Srbijom potrebno je da se primeni sporazum iz Brisela, a „za pomirenje je potrebno da se Srbija distancira i od Miloševića i Putina“.

Na pitanje da li Beograd želi podelu Kosova, Kurti je odgovorio da sve ukazuje da ta ideja nije mrtva.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, on je „spreman da se srpska zajednica na Kosovu bolje organizuje da bi dobila što više kvalitetnih javnih usluga i da se poštuju sva njihova prava koja su dosta ekstenzivna po Ahtisarijevom planu, ali sve to mora da bude unutar Ustava Kosova“.

Kurti se, pri tome, pozvao i na pismo Federike Mogerini, svojevremeno poslato Isi Mustafi, u kojem piše da ta zajednica „ne može imati izvršnu vlast, ni predstavljati treći nivo vlasti“.

On tvrdi da ima i stav američke vlade da ZSO „treba da bude koordinacija postojećih kompetencija koje imaju opštine“.

3 COMMENTS

  1. Gospodine uvazeni, prvo primeni to svoje demokratsko znanje na Kosovu, da se vidi, pa onda soli pamet drugima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here