Printscreen

Kosovo se ne plaši, ali postoji zabrinutost. Srbija želi evropski novac, rusko oružje, kineske investicije i američku toleranciju. Srbija nije neutralna, ona je na strani Ruske Federacije, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za CNN.

Kako je izjavio, srpske baze deluju oko Kosova.

– Imaju 42 operativne baze koje rade oko Kosova i moramo da budemo oprezni. Budžet za odbranu povećali smo za 52 odsto, istovremeno povećavamo kapacitet policije i obaveštajnih službi i sarađujemo sa NATO – rekao je Kurti.

2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, kako je dodao, tri nedelje pre toga Gasprom je kupio većinu akcija Naftne industrije Srbije, a šest mesci kasnije iste te godine Rusija je anektirala Južnu Osetiju i Abhaziju.

– Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski blic rat u Ukrajini propada, mi se brinemo da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište – rekao je Kurti.

Dodao je, kako je preneo Telegrafi, da Kosovo ima partnere u NATO: SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku.

Na pitanje šta Kosovo čini u borbi protiv hibridnog rata, Kurti je rekao da je Kosovo povećalo kapacitete vojske. Naveo je da je Kosovo svesno da nije članica NATO, ali da “ima NATO ovde”.

– NATO je deo istorije Kosova. Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka će nas, nadamo se, priznati i na taj način ćemo biti članica NATO – rekao je Kurti.

Ukrajini je, dodao je, potrebna veća pomoć, a Kosovo je izrazilo divljenje njihovom rukovodstvu i predsedniku Vladimiru Zelenskom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here