EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština moguće, ali nakon postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju. 

On je dodao i da Kosovo neće biti izolovano od zapadnog sveta ako se eventualno sporazum ne postigne.

– Moramo biti oprezni i pošteni – rekao je Kurti u intervjuu za tursku radio-televiziju TRT, komentarišući raniju izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara, da ZSO mora da bude formirana, i da se ne radi o sporazumu Kurtija, već sporazumu Prištine i Beograda.

Kurti je naveo da ceni učešće i posvećenost Eskobara, ali je dodao da njegovi uslovi za ZSO nisu proizvoljni stavovi i lično mišljenje, već se temelje na ustavnosti i zakonitosti Kosova.

On je još rekao, komentarišući Eskobarovu izjavu, da će ZSO biti osnova sporazuma o normalizaciji, ”da Beograd hoće drugu Republiku Srpsku” i da “gorko iskustvo ne bi trebalo da se zaboravi u Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom”.

Na pitanje da li bi Kosovo moglo da bude izolovano od zapadnog sveta ako se eventualno sporazum ne postigne, Kurti je izjavio da se to neće desiti.

– Naravno, ne treba i nećemo biti izolovani. Podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope u maju prošle godine, a u decembru smo se prijavili za članstvo u EU – rekao je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here