A. Čukić
Nema predaje: Kosovska Mitrovica

Prethodnih dana mnogo se spekulisalo hoće li Srbi sa Kosova i Metohije moći da glasaju na predstojećem referendumu o izmenama Ustava Republike Srbije.

Sam Aljbin Kurti u više navrata je nedvosmisleno poručio da neće dozvoliti da Srbi sa KiM budu u prilici da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo na referendumu i da proces izjašnjavanja neće biti moguće organizovati na način kako je to do sada godinama rađeno – uz posredstvo misije OEBS, koja bi na terenu organizovala glasanje.

Kurti svoju poziciju ni do danas nije promenio, uprkos i svim insistiranjima ambasadora zemalja Kvinte.

Juče su se pak, u albanskim medijima, pojavile informacije da je Vlada navodno spremna da dozvoli Srbima glasanje na referendumu, ali putem pošte ili preko nepostojeće “Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom”.

Iza ove opasne formulacije, kako navode, krije se nova prevara Kurtija koji sada pokušava da natera Srbe sa KiM da na referendumu glasaju kao da su dijaspora!

“Na taj način želi da ih natera da se odreknu svoje zemlje i Srbiju tretiraju kao ‘drugu državu’. Dobro je poznato da dijaspora glasa tako što to čini poštom ili u svojim ambasadama”, pišu Novosti.

Tu se, kako navode, krije i druga Kurtijeva podvala jer pokušava da funkciju oficira za vezu, koji je lice isključivo zaduženo da olakša i ubrza komunikaciju dve strane i pomogne u implementaciji postignutih sporazuma, sada netačno predstavlja kao nekakvu Kancelariju ili diplomatsko predstavništvo, što oficir za vezu ni formalno ni suštinski nije ni po jednom postignutom sporazumu.

“Iz svega ovoga više je nego jasno da je po sredi novi pokušaj podvale iz Prištine medijskim spinovanjem, jer Kurti ne želi da dozvoli izjašnjavanje na Kosovu i Metohiji onako kako je to predviđeno Rezucijom 1244 i nadležnostima Misije OEBS”, navode Novosti.

3 COMMENTS

  1. Albanci sve rade glavom kroz zid. A Srbi kao ne mogu da organizuju obicni referendum, koja smo mi bananadrzavica to je strasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here