EPA
Aljbin Kurti sa suprugom Ritom Augestad Knudsen

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će on, ako postane premijer, voditi dijalog sa Beogradom, a ne predsednik Hašim Tači, kao i da je Zajednica srpskih opština “mrtva”.

– Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu i to nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba, zašto nisu tražili Zajednicu? To je zato što oni to ne žele. Oni žele svoja prava, a ne projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da nešto izvuče iz naše zemlje – rekao je Kurti, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Kako je ocenio, uskoro će u Srbiji početi predizborna kampanja i to će ometati dijalog, zbog, kako tvrdi, “nacionalističkih izjava” tokom nje.

Kurti je ponovio da će tužiti Srbiju i zahtevati ratnu odštetu i da “niko ne može da oprosti ratne dugove Srbije”, kao i da je “radoznao da sazna odgovor kada stavi dugove na sto”.

On smatra i da je za dugoročni mir na Balkanu potrebna zajednička deklaracija o miru.

– Mi smo spremni za to. Međutim da li je za to i Srbija – rekao je Kurti.

1 COMMENT

  1. Neka niko ne misli da su izjave koje daje potencijalni ”premijer” tkz.Kosova*Kurti beznacajne i nepromisljene.Iako i on i oni na zapadu koji sa njim smisljaju takve izjave znaju da je vecina nerealnih i neostvarivih,ipak iz dana u dan iznosi te maksimalisticke a neko bi kazao politicki sulude stavove,jer time zapravo priprema javnost na to i omogucuje sebi odstupnicu u slucaju potrebe. Npr.zahtev na nekakvom ”ratnom odstetom” je i formalno-pravno nemoguc,i on to zna,ali ga ipak istice,kako bi u pregovorima imao sto vise argumenata za uslovljavanje i eventualno ”popustanje”. A predstavnici R.Srbije,umesto da oni budu ti koji ce polaziti od maximalistickih pozicija,jer su realno u boljoj poziciji od samoproglasenog i medjunarodno nepriznatog Kosova*,oni su sa svojom pogresnom kompromisnom politikom stalno u poziciji da se pravdaju i odgovaraju na bezkompromisne poteze Pristine,mesto da je situacija obrnuta.Ocigledno je da vec godinama ovu ”igru”vodi Pristina, a Beograd ”trci”za njom i bezuspesno pokusava da joj parira.Pitanje je samo da li se to desava svesno ili nesvesno?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here