EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Na predstojećim izborima na Kosovu, “levo-nacionalni” pokret Samoopredeljenje nalazi se pred ubedljivom pobedom. Aljbin Kurti je stekao neslućenu popularnost, ali mu formiranje vlasti može otežati Srpska lista, piše nemački “Frankfurter rundšau”.

Desetine hiljada ljudi se okupljaju na mitinzima, često bez maski, i skandiraju ime Aljbina Kurtija, piše list. Dodaje se da ankete predviđaju Samoopredeljenju između 40 i 51 odsto podrške.

Jeta Krasnići, politička analitičarka iz Prištine, objašnjava tu popularnost “kombinacijom želje birača za promenama i razočaranjem u etablirane stranke”. Stranke kao što je upravo Demokratska liga Kosova – popularna političarka Vjosa Osmani, koja je tu partiju predvodila na prošlim izborima, sada je na listi Samoopredeljenja. “Registrovalo se više od 100.000 glasača iz dijaspore. Većina će izvesno glasati za Samoopredeljenje”, kaže Krasnići.

List navodi da Samoopredeljenje teško može samo da vlada čak i ako osvoji više od polovine glasova. “Jer 20 od 120 mesta u parlamentu rezervisano je za manjine na Kosovu – polovinu njih drži Srpska lista kojom upravlja Beograd”, navodi “Frankfurter rundšau”.

Prema rečima analitičarke Krasnići, Srpska lista pokušava da stavi pod kontrolu i mandate koji pripadaju drugim manjinama, tako što orkestrira glasanje za pogodne kandidate. “Ako ta taktika uspe, Srbija bi mogla da ojača moć blokade u kosovskom parlamentu”, kaže ona.

Kao još jednu prepreku, list navodi izbor novog predsednika Kosova. Šef države se bira u parlamentu i to dvotrećinskom većinom, a “Kurti ne važi za kovača kompromisa”. Ako šest meseci ne bude izabran novi predsednik, opet se ide na izbore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here