Tanjug
Emir Kusturica

Na Festu je juče prikazan film “Pepe, jedan uzvišeni život” Emira Kusturice, koji je istakao da je bivši urugvajski predsednik Hose Muhika uradio pametnu stvar kada je učinio “ustupke soroševskoj Americi” i za uzvrat su mu dozvolili da razvija ekonomiju.

– Deluje kao da je imao čarobni štapić, ali Amerikancima nije stalo do krava nego do nafte. To je njegova srećna okolnost. Da ima naftu, to bi Jenkiji uzeli pod svoje, posebno posle Sirije koju su izgubili i Iraka koji polako gube, a on je uspeo da napravi uspešan politički kompromis u korist naroda – rekao je Kusturica.

Muhika je, dodao je Kusturica, priznao gej brakove, legalizovao upotrebu marihuane u svrhu lečenja i tim “političkim manevrima je kupio Amerikance” i doveo do povećanja stope privrednog rasta i smanjio siromaštvo sa 22 na sedam posto.

Kusturica je istakao da je Muhika očarao svet svojom pojavom i da je umeo da se obrati i domaćici i intelektualcu, nije lagao i sve što je govorio bilo je potkrepljeno empirijom.

– On se žrtvovao za svoju naciju, a potekao je iz ulične borbe za tu vlast. On je otimao ljude, naplaćivao to kidnapovanje, bio je militantni političar. U zatvoru je proveo 13 godina i jedno vreme je živeo u jami razgovarajući s mravima. Izašao je iz zatvora kada je pala hunta i nastavio da se bavi politikom na isti način, ali nije imao oružje u ruci. Sadio je cveće i voleo svoju ženu. On je svetac s puškom – rekao je Kusturica.

Slavni reditelj primećuje “vrlo zanimljivo novo stanje koje je nastalo obnovom gradiva u Latinskoj Americi gde SAD obnavljaju državne udare, a Urugvaj, koji se nalazi na jugu, još nije na jelovniku, a da je u toj zemlji na najbolji način učinjen spoj socijalizma i kapitalizma”.

Kusturica kaže da je istorija Srbije potpuno drugačija i da smo “najviše trpeli zbog činjenice da su obaveštajne službe i sa istoka i zapada, uglavnom sa zapada, presecale naš progres”.

– Naša istorija nema taj latinski zanos, antiimperijalistički. Teško se može pronaći stabilan period u našoj istoriji, a i mi smo na putu napravili kuću, dok je njihova kuća izvan magistralnog puta – ocenio je Kusturica, izdvojivši patrijarha Pavla kao jedini uzor koji se može uporediti sa Muhikom.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here