EPA/Ettorre Ferrari
Emir Kusturica

Reditelj Emir Kusturica je u autorskom tekstu za portal “Iskra” obrazložio razloge za povlačenje kandidature za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, između ostalog navodeći da ne veruje u dobre namere predsednika SANU Vladimira Kostića, “a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije”.

Kusturica se zahvalio na kandidaturi za člansto u SANU i zatražio da ga izbrišu sa liste kandidata.

Tekst proslavljenog reditelja Emira Kusturice prenosimo u celosti:

“Prvo: Teška srca sam doneo odluku da se zahvalim Odeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slep kod očiju, pa da poverujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odeljenju jezika i književnosti i kontrolu nad armijom akademika u drugim odeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da usledi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcenjujući istinu da su se stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju. Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta, graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uverenju, zaslužuju da budu akademici pre mene.

Treće: Predsednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavestio Odeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo delo.

Četvrto: Ne verujem u dobre namere gospodina Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije”.

7 KOMENTARA

    • Честитам!
      “Благо томе ко довијека живи,
      имао се рашта и родити”…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime