Tanjug
Emir Kusturica

U etno-selu Mećavnik, od 10. do 12. jula održaće se festival ruske muzike „Kustendorf klasik“. Ovo je sedmi put da će se u Drvengradu okupiti umetnici iz celog sveta. Festival je zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“ .

Festival će otvoriti ruski violinista Jurij Bašmet, dok će drugog dana festivala nastupiti pijanista Aleksandar Madžar i bariton Basilij Gerelo, koji će izvesti ruske romanse.

Na završnici festivala svoj koncerte održaće violončelista Narek Haknazarjan, narodni umetnik Jermenije, violinista Hačatur Almazjan i bariton Efim Zavaljni.

U takmičarskom delu, kako je najavio Kusturica, učestvovaće više od 50 mladih muzičara iz celog sveta: Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke, ali i Kine čime se ovaj festival proširio na Istok.

Takmičari će se i ove godine boriti za glavnu nagradu festivala „Zlatnu matrijošku (babušku)“.

Slika u svetu nepromenjena

Iako je Emir Kusturica, ambasador našeg naroda u svetu, kroz svoj rad imao priliku da Srbiju predstavi umetnicima van granica naše zemlje u najboljem svetlu, ipak smatra da je sve ostalo isto:

– Slika o Srbiji u svetu se nije promenila, jer mediji koji kreiraju javno mnjenje nemaju kulturološki karakter. Sve manje imaju ideju o tome da su kulturni poslenici – rekao je Emir Kusturica za „Vesti-online“

Više o festivalu pročitajte u štampanom izdanju „Vesti“

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here