pixabay.com

Švajcarski astrofizičar Saša Kvanc smatra da će ljudi locirati vanzemaljski život van Sunčevog sistema za 25 godina, ali tek sa jačom i prodornijom tehnologijom nego što je teleskop “Džejms Veb”.

Saša Kvanc, koji radi u švajcarskom saveznom tehnološkom institutu “ETH Cirih”, tvrdi da je vremenski okvir od 25 godina ambiciozan, ali ne i nerealan.

Sadašei veliki teleskop “Džejms Veb” nije napravljen isključivo za posmatranje egzoplaneta, već za analiziranje najstarijih zvezda u svemiru.

Kvanc objašnjava da “Veb”, iako je najmoćnija opservatorija ikada postavljena u svemir, nije dovoljno moćan da bi mogao da uhvati puno manje planete nalik Zemlji koji kruže dovoljno blizu svojih zvezda da bi na njima mogla postojati tekuća voda.

Kvanc i njegov tim vode razvoj srednjeg infracrvenog “ELT imidžera” i spektrografa, jedinstvenog instrumenta te vrste, koji će biti deo “Ekstremno velikog teleskopa (ELT)” i koji će naslediti “Džejmsa Veba”.

Taj veliki teleskop gradi Evropska južna opservatorija u Čileu, a kada bude dovršen krajem decenije, imaće ogledalo široko 40 metara, što ga čini budućim najvećim optičkim teleskopom na svetu.

Primarni cilj tog instrumenta biće da napravi prvu sliku planeta potencijalno sličnih Zemlji.

– Naša dugoročna vizija jeste da se pregledaju desetine zvezda i istraže atmosfere egzoplaneta sličnih Zemlji. Moramo steći dublje razumevanje mogućih “građevinskih blokova” života, puteva i vremenskih okvira hemijskih reakcija i spoljnih uslova, koji će nam pomoći da odredimo prioritete u ciljanju zvezda – navodi Kvanc, a prenosi portal “Spejs kom”.

On ukazuje da moraju proveriti u kojoj su meri tragovi života pravi bioindikatori, jer možda postoje drugi procesi koji bi mogli da dovedu do stvaranja gasova u ovim atmosferama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here