EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Šestomesečni obračun Kvantasa pokazuje pad profita od 13 odsto, zaključno sa decembrom 2023. godine, ali je i dalje prilično visok i iznosi 873 miliona dolara.

Procenjuje se da je glavni uzrok pada profita niže cene avio karata, jer se Kvantas konačno vraća na uobičajene kapacitete pre kovida.

Ovaj izveštaj prati prošlogodišnji profit aviokompanije koji je iznosio 1,7 milijardi dolara i bio je prvi posle prizemljenja Kvantasa zbog pandemije kovida.

Ujedno ovi polugodišnji rezultati su prvi postignuti pod novim rukovodstvom, izvršnom direktorkom Vanesom Hadson, koja je zamenila Alena Džojsa u septembru 2023, nakon što je niz skandala ubrzao njegov planirani izlazak iz kompanije.

Proces povratka poverenja

Hadson je rekla da je nakon intenzivnog višemesečnog rada i praćenja povratnih informacija, avio kompanija zabeležila značajno poboljšanje u domenu zadovoljstva korisnika.

– Radili smo mnogo na podizanju nivoa naših usluga i rani rezultati su zaista pozitivni. Zadovoljstvo kupaca se značajno povratilo, a imamo u planu dalje poboljšanje usluga i proizvoda. Razumemo potrebu za pristupačnim avionskim putovanjima, pa su cene karata pale za više od deset odsto od maksimuma, koji je zabeležen krajem 2022. – rekla je direktorka Hadson.

Ujedno je istakla da je kompanija imala manje otkazivanja i kašnjenja, a da je povratak međunarodnih putovanja je uticao na niže troškove kompanije.

Smatra da će proces povratka Kvantasa na stare, dobre staze, potrajati, ali je ubeđena da će zaposleni u avio kompaniji to postići zajedno.

Rastući troškovi

Zanimljivo je da dok su domaći i međunarodni letovi Džetstara zabeležili rast profita, kod Kvantasa je zabeležen pad. Tako je profit na domaćim letovima pao sa 785 miliona dolara na 641 milion dolara, dok je na međunarodnim letovima pao za 31 odsto i iznosio je 322 miliona dolara.

Inače, kako se kapacitet Kvantasa vraća na nivoe pre kovida, avio-kompanija očekuje da će upravljati većim industrijskim troškovima u drugoj polovini finansijske godine. Prema njihovim rečima, rastući troškovi goriva, takođe, utiču na avio-kompaniju i očekuje da će troškovi goriva iznositi 5,4 milijarde dolara u finansijskoj 2024. godini.

Pravni troškovi na vidiku

Ovi Kvantasovi polugodišnji rezultati dolaze u trenutku kada se avio-kompanija suočava sa teškom borbom da povrati svoju reputaciju nakon niza skandala.

Naime, u maju prošle godine, Kvantas je imenovao Hadson, tadašnjeg glavnog finansijskog direktora, kao zamenu za Alena Džojsa, koji je trebao da se povuče iz kompanije u novembru 2023. posle 15 godina.

Međutim, do avgusta, avio-kompanija je bila pogođena grupnom tužbom da je prekršila zakone o potrošačima, jer nije dala povraćaj novca za otkazane letove 2020. i ponudila samo kredite za let uz ’stroge uslove’.

U istom mesecu Kvantas je objavio godišnji profit od 1,7 milijardi dolara, rekordan u odnosu na avio-kompaniju koja je tokom pandemije zabeležila gubitke od 4,5 milijardi dolara, uprkos tome što je primila 2,7 milijardi dolara pomoći savezne vlade, uključujući 855 dolara subvencije za plate, JobKeeper.

U međuvremenu, Kvantas se suočio i sa pitanjima da li je imao uticaja na odluku savezne vlade da odbije dodatne zahteve za letove koje je uputio Katar ervejz.
Sudski procesi i presude

U isto vreme Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv avio-kompanije, navodeći da je prodala više od 8.000 karata za letove koji su već otkazani 2022. Procenjuje se da je rekordna kazna za kršenje zakona o potrošačima 125 miliona dolara, dok neki kažu i više miliona dolara.

Zato je Kvantas uklonio datum isteka za kredite za letove vredne 570 miliona dolara koje duguje klijentima i ponudio povraćaj novca.

Zato i ne čudi kada je Džojs najavio 4. septembra da sledećeg dana napušta kompaniju.
Tog istog meseca Viši sud je doneo odluku da je Kvantas nezakonito otpustio 1.700 članova zemaljskog osoblja tokom pandemije. Konačan iznos odštete još nije određen.

U oktobru je predsednik kompanije Ričard Gojder je, takođe, najavio povlačenje. Ove nedelje je Kvantas najavio da će bivši predsednik Telstre Džon Mulen naslediti Gojdera pre sledeće skupštine akcionara na kraju godine.

Međutim, obraćajući se investitorima nakon objavljivanja rezultata za prvu polovinu finansijske 2024. godine, Hadson je rekla da nije zabrinuta o tome kako će potencijalni ishod pravnih radnji uticati na potrošnju i investicione planove avio-kompanije.

Prevezeno 26 miliona putnika

Kvantas je, stoji u izveštaju avio kompanije, prevezao više od 26 miliona putnika između 1. jula i 31. decembra prošle godine, što je povećanje od 3,3 miliona putnika u odnosu na isti period pre godinu dana.

Veći profit Džetstara

Džetstar, nisko budžetna kompanija Kvantasa, zabeležila je povećanje od 84 odsto profita koji je iznosio 325 miliona dolara za šest meseci zaključno sa decembrom 2023, dok je prethodne godine to iznosilo 177 miliona dolara.

Inače, domaća mreža doprinela je sa 175 miliona dolara ukupnom profitu Džetstara, a međunarodna 150 miliona dolara. Prema rečima direktorke Hadson, Kvantas je fokusiran na ulaganje u Džetstar, kao rezultat povećanja potražnje putnika za nižim cenama avionskih karata.

Bez isplate dividendi

Kvantas neće isplatiti dividende akcionarima, već će umesto toga vratiti novac investitorima kroz svoj program otkupa akcija, u vrednosti do 400 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here