Kompanija Kvantas najavljuje poletanje

Kvantas započinje novu godinu s jakom notom optimizma, zasnovanom na početku vakcinacije i testiranju na kovid-19. Kako je objavio portal “Executive Traveller”, australijski nacionalni avio-prevoznik veruje u skoro ponovno pokretanje međunarodnih putovanja.

Naime, Kvantas je ponovo otvorio sistem rezervacija za celu prekookeansku mrežu putovanja, počevši od 1. jula 2021!

Rezervacije uključuju letove za Ameriku i London, rute koje su prethodno povučene iz reda vožnje najmanje do oktobra 2021. Za sada, Novi Zeland je jedina prekomorska destinacija navedena u Kvantasovom redu vožnje, barem do 29. marta.

Međutim, planirani nastavak letova za Singapur, Hongkong i Japan 29. marta ipak nije dobio zeleno svetlo. Pre će biti da će datum ponovnog pokretanja letova i za ove destinacije biti 1. jul, kao i za gotovo sve druge internacionalne letove.

Portparol Kvantasa rekao je portalu “Executive Traveller”da je avio-kompanija “uskladila prodaju međunarodnih usluga tako da ona odražava očekivanja Kvantasa da će se međunarodna putovanja opet pokrenuti od jula 2021.”

– Nastavljamo sa revizijom i ažuriranjem našeg međunarodnog rasporeda kao odgovor na razvoj situacije s kovid pandemijom – rekao je portparol Kvantasa.

Savezna vlada Australije kritikovala je Kvantasov potez i javno objavljivanje indikacije o datumu za nastavak letova. Zamenik premijera i ministar saobraćaja Majkl Mekormak rekao je da će “odluke o tome kada će se nastaviti međunarodna putovanja doneti isključivo australijska vlada”.

– Međunarodne granice će biti otvorene kada procenimo da međunarodni dolasci više ne predstavljaju rizik za Australijance – poručio je Mekormak.

Uprkos negativnoj reakciji vlade, očekuje se da će Kvantas uskoro vratiti sve boinge 787 koji trenutno leže u skladištu na ivici kalifornijske pustinje Mohave, uključujući i tri “drimlajnera”, koji su tamo doleteli pravo sa Boingove proizvodne trake u Sijetlu.

Na nekim rutama će se takođe smanjiti učestalost letova. Na primer, linija Sidnej – Hong Kong, na kojoj je Kvantas nekada imao dva leta dnevno, u početku će funkcoinisati samo s jednim polaskom na dan.

Najava iz Kvantasa svakako je pozitivan nagoveštaj stabilizacije situacije u bliskoj budućnosti. Mada, s druge strane, državne vlasti upozoravaju da je ta najava još daleko od realizacije, te da će i cela 2021. biti u znaku žestoke borbre protiv pandemije, koja verovatno neće podrazumevati baš liberaan međunarodni saobraćaj.

Bez letova za Njujork

Nekoliko destinacija ipak nedostaje s Kvantasove liste letova planiranih za jul 2021. Najznačajnija linija koje nema je ona za Njujork, a poznato je da je Kvantas ranije saobraćao Boingom 787 između Los Anđelesa i njujorškog aerodroma JFK. Takođe, za sada nema predviđenih letova Brizbejn – Čikago, koji su ranije bili vrlo popularni među putnicima

U avione mogu samo vakcinisani

Govoreći na redovnoj godišnjoj skupštini kompanije Kvantas u oktobru 2020. izvršni direktor kompanije Alan Džojs je rekao da će „za neke od naših velikih destinacija poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije biti potrebna vakcina s obzirom na visoku stopu kovid virusa u obe države“.

Džojs je ranije rekao da će vakcinacija biti obavezna za sve međunarodne letove Kvantasa, uz verovatne izuzetke na koridorima takozvanih “putničkih balona” (travel bubble), odnosno prema državama s niskom stopom zaraze s kojima će biti ranije normalizovan saobraćaj.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime