pixabay.com

Kako se bliži otvaranje državnih granica i normalizacija međunarodnog saobraćaja, australijske avio-kompanije užurbano rade na pripremama za povratak u intenzivniji režim letenja.

Najveći domaći avio-prevoznik Kvantas objavio je da počinje postepeni povratak zaposlenih na radna mesta i da bi do Božića po gregorijanskom kalendaru celokupno osoblje koje je tokom većeg dela pandemije bilo na prinudnom odsustvu trebalo da se vrati na posao.
Spoljne granice Australije počeće da se otvaraju 1. novembra, za kada je Vlada Novog Južnog Velsa objavila početak nesmetanog međunarodnog saobraćaja preko sidnejskog aerodroma.
Očekuje se da će i veći deo ostalih australijskih država i teritorija da se otvori do 21. decembra, za kada je planirano otvaranje na nacionalnom nivou.
Moguće je da zbog nešto sporijeg procesa imunizacije i striktnije politike državnih vlasti u Zapadnoj Australiji jedino ova država ostane duže zatvorena za međunarodni saobraćaj.
Prvi redovni let kompanije Kvantas još od marta 2020. godine zakazan je upravo za 1. novembar. Tog dana će Kvantasov avion Boing Drimlajaner uzleteti iz Sidneja za Darvin, a odatle prema Londonu. Tako će biti uspostavljena nova ruta Darvin – London, koja će saobraćati narednih šest meseci umesto linije Pert – London.
Prvih dana novembra Kvantas će poleteti i za Losa Anđeles, a od decembra kreću letovi za Singapur, Nju Delhi, Fidži, Vankuver, Johanesburg, Bangkok i Puket, a zatim i za mnoge druge destinacije.
– Ovo je najznačajnija i najbolja vest koju smo imali u protekle dve godine. Prethodnih 20 meseci predstavljaju najmračniji period u stogodišnjoj istoriji naše kompanije – rekao je izvršni direktor Kvantasa Alan Džojs.
Nacionalni avio-prevoznik će do kraja godine vratiti svih 6.000 zaposlenih koji rade na međunarodnim letovima, a koji su tokom pandemije bili na prinudnom.
Takođe, istovremeno će se postepeno vraćati i osoblje zaposleno na domaćim letovima, njih oko 5.000, a dinamika povratka na posao će zavisiti od brzine otvaranja unutrašnjih granica između australijskih država i teritorija.

Kritike zbog unajmljivanja radnika

Kvantas se u proteklom periodu više navrata suočio sa žestokim kritikama zbog angažovanja više stotina spoljnih radnika.
Oni su s privremenim ugovorima, kao “autsorsovana” radna snaga, obavljali zemaljske poslove na aerodromima, dok je istovremeno Kvantas primao državnu pomoć (JobKeeper) kako bi zadržao sopstvene zaposlene u radnom odnosu.

Virdžin poleće za Fidži

Druga australijska avio-kompanija Virdžin takođe je najavila početak međunarodnih letova, s tim da je otvaranje prvih linija zakazano za nešto kasniji datum.
Prva destinacija biće Fidži, 16. decembra iz Sidneja. Dan kasnije će Virdžin krenuti ka ovom pacifičkom letovalištu i iz Melburna, a od 18. decembra iz Brizbejna. Raspored ostalih međunarodnih letova ovog prevoznika biće objavljen naknadno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here