Kvinslend: Go Cards za budžetske rupe

0

Bez klasičnih karata: Brizbejn

Jugoistok Kvinslenda imaće sistem javnog prevoza od 2011. godine u kojem neće biti običnih karata.

Elektronske Go Cards su uvedene pre 18 meseci, a vlada je to ocenila uspešnim nakon prodatih više od 450.000 karata takve vrste. Obične karte za prevoz biće izbačene iz upotrebe do kraja 2010. godine, a postoje brojne inicijative kako bi Go Cards postale još atraktivnije za putnike.

Među njima je i ona da turisti i posetioci u području mogu da kupuju privremene elektronske karte.

Greške u očitavanju karata

 

Uporedo sa ovim planovima, saopšteno je da u praksi kartice Go Card još uvek pokazuju dnevno oko 100 pogrešnih očitavanja, pa su sve glasniji pozivi za amnestiju od kazni zbog njene nekorektne upotrebe "na dodir". Brojke Translinka pokazuju da je zbog grešaka u očitavanju do juna ove godine vraćen novac putnicima u 3.043 slučaja, što je veliki porast u odnosu na 1.471 grešku registrovanu godinu dana ranije.
Registrovane greške su uvećane zato što sve veći broj putnika prelazi sa kupovine obične karte na Go Card. Problemi se dešavaju kod očitavanja plastične kartice prilikom ulaska ili izlaska putnika jer ovaj dva puta mora da je podvrgne očitavanju.
Korisnici običnih karata nemaju s tim problema jer nema ni očitavanja tokom putovanja.
Za pogrešnu upotrebu ili neočitavanje Go Card vlada je povisila kazne sa tri na pet dolara za autobuse i rečne brodove, odnosno sa pet na deset dolara za vozove.
Vlada razmišlja o uvođenju jednostavnije tehnologije kad su u pitanju ove karte za penzionere.

Takođe je objavljeno da će korisnici Go Card imati povećanje cene od 20 procenata od januara sledeće godine. Oni koji i dalje budu kupovali obične karte moraće da ih plate skuplje za 40 procenata, što bi godišnje na nekim relacijama bilo više za čak 1.400 dolara nego danas.

Putovanje kroz dve zone, koju koristi jedna trećina svih putnika, poskupeće sa 2,90 na 3,90 za one koji budu kupovali obične karte, odnosno sa 2,32 na 2,70 dolara za korisnike Go Card.

Zamenik premijera Pol Lukas kaže da će cena putovanja sa Go Card sada biti ista kao u julu 2007. za one koji su putovali s običnom kartom, a da je najavljeno poskupljenje prvo od avgusta 2008.

"Ovaj Go Card sistem je potpuno isti kao onaj koji se primenjuje u londonskoj podzemnoj železnici", rekao je gospodin Lukas novinarima. "Javni transport svetske klase ima i sistem prodaje karata svetske klase, a Go Card će to izjednačiti".

Međutim, na horizontu su daljnja povećanja cene prevoza, odnosno planirano poskupljenje od 15 procenata godišnje, što će iznositi od 40 do 60 centi po karti od 2011. do 2014. Cilj je da se smanji vladina subvencija na javni transport, odnosno učešće od 75 centi na dolar na 70 centi, što će biti izjednačeno sa Sidnejom i Melburnom.

Jedna od inicijativa je da se da popust korisnicima Go Card ako putuju u vreme van špica, odnosno između devet ujutro i 3.30 popodne ili posle sedam sati uveče.

Ministar transporta Rejčel Nolan kaže da tehnologija još ne može da daje popust ranoraniocima kao u drugim državama. Ona kaže da njeno ministarstvo radi na tom pitanju, ali ne može da kaže vreme kad će to biti spremno.
Gospodin Lukas kaže da se Kvinslend neće izjednačiti sa Viktorijom, gde je javni transport u ranim jutarnjim satima besplatan. "Ništa ne funkcioniše normalno kad je nešto besplatno", kaže on. Učiniti da putovanje izvan prometnih špica bude besplatno, nije put u budućnost".

Među inicijativama kako da se sistem Go Card učini atraktivnijim su sledeće:
– biće podeljeno 400.000 besplatnih Go Card na kojima će biti uplaćeno po 10 dolara i one će biti podeljene onima koji inače kupuju obične karte;
– korisnici Go Card koji budu putovali između devet sati ujutro i 3.30 popodne, odnosno iza sedam sati uveče imaće popust od 10 procenata. Taj popust biće uvećavan po pet centi godišnje i biće ukupno 20 procenata 2012. godine;
– biće dupliran broj prodajnih mesta za Go Card, a biće posebno posvećena pažnja mestima za kupovinu u naseljima gde je do sada teško bilo doći do Go Card;
– biće povećan broj mašina za kupovinu Go Card;
– turistima i posetiocima biće omogućene privremene Go Card.

Opozicija Kvinslenda kaže da je predloženo povećanje cena javnog transporta još jedan primer vladinih prevara. Predstavnik opozicije za finansije, Tim Nikols kaže da takvi planovi nisu saopštavani pre martovskih izbora i da je to prevara.

"Nije bilo pomena o tome na izborima, nije bilo pomena kod usvajanja budžeta, a nakon toga je struja poskupela za 30 procenata, benzin zbog ukidanja subvencije za 9,2 centi, registracija kola između 17 i 21 procenat, tako da stanovnici Kvinslenda sada u potpunosti plaćaju cenu te prevare", rekao je on.

Gospodin Nikols kaže da je vlada premijerke Blaj jedina na svetu koja povisuje cene karata kako bi ohrabrila stanovnike da koriste javni prevoz. "Da će cene rasti trebalo je da se jasno objavi pre izbora i pre budžeta", rekao je gospodin Nikols. "Ono što sada gledamo je način kako vlada otima keš jer je ostala bez novca".
Opozicija je pustila reklamu pod nazivom "Laži Ane Blaj pre izbora", za vreme njenog učešća u televizijskom šou programu u sredu uveče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here