pixabay.com

Kvinslend se pridružio Viktoriji u ukidanju mandata za vakcinaciju protiv kovida za nastavnike javnih škola (treći semestar). Obavezna imunizacija ostaje na snazi za radnike u zdravstvenim i ustanovama za brigu o starima i invalidima.

Premijerka Kvinslenda, Anastasija Palaščuk, objavila je odluku da od četvrtka stanovnicima države više neće biti potrebna vakcinacija kako bi radili u školama, vrtićima, zatvorima i aerodromima, ili da bi posećivali zatvore, ustanove za negu starijih i invalide.

– Danas objavljujem, uz savet glavnog zdravstvenog službenika, da ukidamo neka od poslednjih preostalih ograničenja zbog korone – rekla je premijerka.

Međutim, Palaščuk je dodala da će pojedinačnim poslodavcima i dalje biti dozvoljeno da nastave s obaveznom vakcinacijom u školama, dnevnim boravcima, zatvorima i aerodromima.

Napomenula je da će obavezna imunizacija ostati na snazi za radnike u zdravstvenim i ustanovama za brigu o starima i invalidima.

Kvinslend će takođe ukinuti testiranje za putnike koji u državu dolaze iz inostranstva.

Procena rizika

Na predlog Ministarstva obrazovanja NSW nevakcinisanim nastavnicima će biti dozvoljeno da se vrate na posao od sledećeg semestra. Ovaj plan bi trebao da omogući da se stotine privremenih radnika vrate u učionice.

Sekretarka ministarstva, Džordžina Harison, kaže da je najnovija preporuka za izmenu dosadašnjeg kovid mera usledila nakon nezavisne procene rizika u aktuelnoj fazi pandemije.

Prema planu, nastavnici i administrativno osoblje koji su dali ili dobili otkaz (zbog odbijanja da se vakcinišu), moći će da se prijave za povratak na radna mesta od 18. jula.

Portparol odeljenja je rekao da je 798 zaposlenih podnelo ostavku ili je otpušteno zbog obavezne imunizacije, a da je još 201 pod istragom zbog nepoštovanja uvedene mere obavezne vakcinacije.

Dodatnih, 430 nastavnog osoblja, trenutno je suspendovano zbog dugogodišnjeg odsustva.

Gde ostaje vakcina?

Osoblje koje radi u školama za specijalne namene (SSP) moraće da bude u toku sa vakcinacijom, uključujući i treću dozu, kako bi mogli da obavljaju svoj posao.

Oni koji pružaju neophodnu asistenciju pri putovanju (ATSO) ili su vozači osoba s posebnim potrebama, takođe, moraju da imaju tri doze cepiva da bi zadržali radno mesto.

– Imajući u vidu da je reč o 120.000 zaposlenih, 850.000 učenika i 2.300 škola, a kako su mere za zdravstveni sektor ukinute, bilo je važno da preduzmemo nezavisnu reviziju našeg rada, zdravlja i bezbednosti na kovid – rekla je Harisonova.

Prema njenim rečima, odvojeno je vreme da bi se došlo na ovu poziciju, kako bi se osigurala bezbednost i dobrobit osoblja, i da učenici ne budu ugroženi.

– Takođe je važno prepoznati ulogu koju su naši nastavnici i školsko osoblje odigrali prošle godine, prihvatajući da budu vakcinisani, kako bi mogli da vratimo učenike u škole usred naleta delta soja korone – istakla je sekretarka.

Finalizacija odluke očekuje se za dve nedelje. Harisonova je rekla da je vakcinacija i dalje ključni stub odgovora edukativnog sektora na kovid i da su predložena politika vakcina, u kombinaciji sa antigen testovima i poboljšanim protokolima čišćenja i ventilacije, takođe, deo plana borbe.

Zdravstveno osoblje NSW i dalje mora da ima najmanje dve doze cepiva.

Nestašica radne snage

Harisonova je takođe naglasila da će predlog biti prosleđen sindikatima, s ciljem da se obezbedi povratak 965 privremenog nastavnog osoblja.

Obrazovni sektor trenutno trpi zbog nestašice radne snage, što je pogodilo oblasti koje su nekada imale obilje osoblja, kao što su fizičko vaspitanje, engleski i osnovno obrazovanje.

Katoličke škole u NSW saopštavaju da očekuju manjak radne snage od oko 15 odsto do kraja decenije.

– Kao i svi poslodavci, trenutno se suočavamo s velikim brojem zaposlenih koji su odsutni zbog kovida i sezonskog gripa. U prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 430.351 bolovanje nastavnika, što je 145.491 više u odnosu na isti period 2019. godine i skok od 100.324 u odnosu na isti period prošle godine – naglasila je Harisonova.

Mere u Viktoriji

U Viktoriji je prošle nedelje istekla obavezna vakcinacija za nastavno osoblje, a prethodno otpušteni nastavnici mogu da se prijave za nove pozicije.

Obavezna vakcinacija koje je nametnula vlada u sektorima distribucije hrane, prerade mesa i morskih plodova i karantinskog smeštaja takođe, ukinuti su.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here