Kosovo online
Miroslav Lajčak

Slovački diplomata i nekadašnji specijalni izaslanik Evropkse unije (EU) Miroslav Lajčak izjavio je da čelnici blokova za nezavisnu Crnu Goru i zajednicu sa Srbijom, Milo Đukanović i Predrag Bulatović, nose ogromnu zaslugu za to što je referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine prošao kao primer demokratskog rešavanja jednog vrlo osetljivog i ozbiljnog pitanja.

– Mislim da način na koji je referendum prošao, da nije bilo incidenata, prekršaja, da su Evropska unija i OEBS rekli da je ispunio sve standarde, da je došlo do podele državne zajednice na jedan evropski, civilizovan način – da je to bio ogroman pozitivni impuls za Crnu Goru kao novu državu – rekao je Lajčak u opširnom intervjuu za podgoričke Vijesti povodom obeležavanja 21. maja – Dana nezavisnosti, kada je Crna Gora izašla iz Državne zajednice sa Srbijom.

Lajčak kaže da je to veoma pomoglo da Crna Gora ubrzo postane članica Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Saveta Evrope.

– Referendum i način njegovog sprođenja bili su zdrava osnova koja je pomogla svemu tome – kazao je Lajčak.

Ističe da mora da oda priznanje tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću koji je došao za nedelju dana u posetu Crnoj Gori i time dao simboličku političku podršku tom procesu.

– To je bilo jako bitno. Tako da mislim da stvarno nije moglo da prođe bolje. Bilo je spekulacija oko tzv. sive zone, šta bi bilo ako bismo imali iznad 50 a ispod 55 odsto glasova. Imao sam tada odgovor za to, ali nema smisla da se danas bavimo time jer nije došlo toga – naveo je Lajčak.

Ironijom, kaže, smatra to da je radio puno stvari u životu, ali da ljudi često zaborave da pomenu referendum u Crnoj Gori koji je možda bio najosetljiviji, najteži, najznačajniji u njegovoj karijeri.

– Ali time da je sve prošlo toliko civilizovano, mirno i evropski, to se doživljavalo kao non-event, kao da je bilo vrlo jednostavno. A dovoljno je da pogledamo u region i da vidimo da apsolutno nije bilo garantovano da može tako da se završi… – kaže Lajčak.

Na pitanje koji mu je bio najteži momenat prilikom dogovaranja uslova za održavanje referenduma, Lajčak kaže da je prvi težak moment bio kad je došao u Crnu Goru…

– Obišao sam sve političke stranke, da čujem njihovo mišljenje, i onda smo dogovorili da se formiraju dve koalicije – za nezavisnost i za zajedničku državu, i da oni učestvuju u pregovorima. Dogovaranje specijalnog zakona je bila osetljiva faza, ali kad ste već u procesu, onda, naravno, sve ide lakše – naveo je Lajčak i dodao:

“Drugi osetljiv momenat, možda najteži i najosetljiviji, bio je kad sam došao da predstavim tih 55 odsto. Imao sam duge razgovore i s g. Đukanovićem i s g. Bulatovićem. Morao sam njima objasniti zašto baš 55 odsto, a to nije bilo jednostavno. Na kraju su to prihvatili, jer su u stvari tu formulu 55 pročitali kao nešto vrlo teško, ali ne i nemoguće, i da je to fer”.

Odgovarajući na pitanje kako je došlo do utvrđivanja granice od 55 odsto da bi referendum bio validan, Lajčak kaže da je to njegova formula.

– A kako je došlo do nje – imao sam tim koji sam izgradio, imao sam odlične eksperte iz OEBS-a, ODIHR-a, Saveta Evrope, ali posebno ljude iz ODIHR-a koji su pratili svake izbore u Crnoj Gori, koji su imali odličnu analizu koliko birača izlazi na izbore, koliko glasova odlučuje da stranka pobedi, itd. Onda smo s mojim timom i ekspertima iz Evropske unije vodili razgovor o tome šta je najbolje. Morali smo, u stvari, da izmislimo formulu. Išli smo kroz niz mogućnosti, ali na kraju je bilo jasno da je potrebno da imamo dosta veliku razliku između broja glasova za i protiv nezavisnosti, da niko ne bi mogao da ospori rezultat referenduma – naveo je.

Satima su, kaže, sedeli, brojili, računali, razmišljali i na kraju došli do toga da je 55 odsto od svih koji su izašli na izbore ambiciozno, ali nije nemoguće, a da je fer.

– Imao sam mišljenje Venecijanske komisije koja je rekla da tada postojeći zakon u Crnoj Gori, koji govorio da je većina 50 odsto plus jedan glas od onih koji su izašli na glasanje, ne krši međunarodne standarde, ali da bi, kako su rekli, političke snage u Crnoj Gori mogle da žele da zbog značaja tog pitanja promene zakon da se ili poveća limit za broj izašlih ili limit za broj onih koji donose odluku. I došli smo do toga da je 55 broj koji daje iste šanse za jednu i drugu koaliciju – pojasnio je Lajčak.

Upitan da li su ga zabrinuli neki događaji i predreferendumske kampanje, poput one u vezi video-snimka na kom su aktivisti Demokratske partije socijalista (DPS) navodno kupovali glas jednog čoveka iz Zete za podršku nezavisnosti Crne Gore, Lajčak kaže da je imao eksperte iz OEBS-a, ODIHR-a, ljude koje se bave izbornim kampanjama, i mišljenje tih eksperata bilo je da je to bila jedna normalna kampanja, da nije bilo nekih incidenata koji bi stavili znak pitanja na regularnost referenduma.

1 COMMENT

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here