EPA/Salvatore di Nolfi
Metju Palmer

Brisel i Vašington pripremaju zahteve u pisanoj formi koje će, najverovatnije, u vidu non-pejpera dostaviti srpskom državnom vrhu kada je u pitanju rešavanje pitanja Kosova, saznaju Novosti.

Novosti prenose da će se u tom neformalnom dokumentu, kako se pominje u diplomatskim krugovima, Srbiji staviti do znanja da mora da se obaveže da prizna Kosovo, što će biti svojevrstan drugi deo “čestitke” koju je za Dan državnosti našoj zemlji uputio predsednik SAD Džozef Bajden.

Nagoveštaj ove združene akcije biće posete Srbiji u veoma kratkom periodu posrednika u dijalogu sa Prištinom Miroslava Lajčaka, sledeće nedelje, i Metjua Palmera, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

Da našoj zemlji u narednom periodu po pitanju Kosova, ali i Republike Srpske, sledi koncentrisan pritisak EU i SAD, ukazao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je u sredu izjavio i da “sve što nam predstoji nije jednostavno, niti nešto čemu možemo da se radujemo”:

– Da razumemo u kakvoj smo poziciji, samo treba pročitati pismo predsednika Bajdena upućeno i nama i Prištini. Najveće evropske sile u potpunosti dele stavove nove američke ad-ministracije i razume se da ćemo biti pod pritiskom. Ostaje nam da vodimo dijalog pod pokroviteljstvom Lajčaka, a ako oni misle da ćemo se mi lako odreći onoga što mi mislimo da je naše, a oni ne misle da je naše, moj odgovor je: prevarili ste se – rekao je Vučić.

Bivši ambasador u Beču i Berlinu Milovan Božinović smatra da će se pritisci ogledati u podsećanju Beograda na listu zahteva koji su već dobro poznati i da se neće izlaziti izvan konvencionalne politike. Što se tiče Kosova, kako kaže, biće istaknuti zahtevi da se regulišu odnosi sa Prištinom obavezujućim sporazumom i na osnovama kao da smo ravnopravni partneri.

Poslanica u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić ocenila je da je pitanje priznavanja Kosova u ćorsokaku i da rasprava o njemu trenutno nikome neće doneti korist.

– Trenutno samo polovina članica UN priznaje tu teritoriju kao nezavisnu zemlju, a u poslednjih pet godina je više zemalja povuklo priznanje – naglasila je Nastić.

Kada je reč o angažmanu Bajdenove administracije na Balkanu, Nastićeva je podsetila da je Bajden tokom devedesetih bio agitator u korist vojne intervencije SAD u regionu, a da od novog šefa američke diplomatije Entonija Blinkena još nije bilo konkretnih izjašnjavanja o Srbiji i Kosovu.

1 COMMENT

  1. Mi moramo da nadjemo rešenje za to Kosovo! Ja sam u proteklih par godina mislio da ipak tu može nešto da se uradi ali kad imaš ljude na vlasti koji ne predlažu rešenja nego čekaju da im se nametnu rešenja onda teško da se može očekivati nešto bolje. E pošto smo bili mutavi da predlažemo rešenja za sada ćemo da ostanemo i bez Kosova i bez RS. Mi smo trebali da predložimo da za Kosovo dobijemo RS uz obećanje da ćemo da radimo na njenom prosperitetu, da je asimilujemo uskladi o je sa našim tj. evropskim zakonima (mada oni to već jesu) i da svi zajedno kao jedna familija udjemo u Evropsku porodicu naroda. Da prihvatimo tu obavezu i dati obećanje da ćemo raditi u korist svih naših suseda uz punu saradnju sa EU. Ovde nikad ni jedan Bosanac bez obzira iz kojeg dela Bosne on bio nije imao bukvalno nikada nikakvih problema i Neprijatnosti. Mi kao obični građani prema bosancima smo uvek gajilii u najmanju ruku prisno osećanjejer gradjani i narod su jedno a političare lujke nešto sasvim drugo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here