EPA-EFE
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da bi region trebalo da shvati da je članstvo u Evropskoj uniji jedinstvena prilika, da su zemlje u regionu Zapadnog Balkana postigle izvestan napredak, ali da korupcija i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju.

On je na samitu EU-Zapadni balkan u organizaciji briselske tink tenk organizacije “Prijatelji Evrope” (Friends of Europe) rekao da bi region najpre trebalo da se probudi iz letargije za šta predlaže dve opcije.

“Prvo, da damo šansu Ukrajini i Moldaviji, jer ima mnogo pozitivne energije, mnogo posvećenosti, i region će videti da se to dešava i da možda neće biti u vozu. I drugo, ako neka od zemalja iz regiona dobije priliku da krenu napred, siguran sam da će ostatak regiona takođe krenuti napred, jer se veoma pažljivo prate”, rekao je Lajčak.

On je rekao i da je u vezi proširenja jedno od važnih pitanja normalizacija odnosa Beograda i Prištine i ocenio da u tom procesu ima izvesnog napretka.

“U svakodnevnom sam kontaktu sa dve strane i jasno je da ne možemo postići normalizaciju ako nema jasne vizije da je to povezano sa veoma konkretnim procesom evropskih integracija”, rekao je on.

2 COMMENTS

  1. Ma kkga vi vise lazete?! Prvo ce Ukrajina i Moldavija biti u Vozu preko Reda a Balkan sto ga zajebavaju 20 godina mora jos da ceka more mrssss i ti i vasa Eu. Ne u Eu. Bolje BRIKS

  2. A kad su primali Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju ništa im nije smetalo ! Svima je jasno da SAD okupraju evropski kontinent preko EU i NATO. A Srbi su slobodoljubiv narod. Dakle o ta posla nema ništa !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here