Sprecijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je na Tviteru da je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom i poručio je da je sada vreme za napredak.

– Imao sam važan razgovor sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na marginama Delfi foruma. Razgovarali smo o aktuelnim temama i narednim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Sada je vreme za napredak – naveo je Lajčak.

Povodom ovog sastanka iz kabineta Aljbina Kurtija saopšteno je da je razgovarano o pitanju registarskih oznaka za vozila Kosova i Srbije, a Kurti je na Tviteru poručio da kako se bliži postavljeni rok za dogovor o registarskim tablicama, da je evidentna potreba za recipročnim priznavanjem dokumenata.

Kurti razgovarao i sa Eskobarom

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na marginama Delfi foruma i tom prilikom je istakao potrebu da se pažnja vrati na bezbednost u regionu.

Kurti je ponovio potrebu za punom integracijom Zapadnog Balkana u NATO i Evropsku uniju, kako bi se garantovao mir i stabilnost u regionu i na evropskom kontinentu.

U saopštenju informativne službe premijera Kosova, navodi se da je na sastanku bilo reči i o dešavanjima u Evropi i na Zapadnom Balkanu i značaju mira i stabilnosti u regionu, sa akcentom na rusku invaziju i vojnu agresiju u Ukrajini. Razgovarano je o ruskom uticaju i riziku od izazivanja mogućih sukoba na Zapadnom Balkanu.

Šef kosovske vlade, kako se navodi, istakao je potrebu da se pažnja vrati na bezbednost u regionu i ulaganja na Kosovu.

– Razgovarano je o uspesima Kosova u privredi, sa neviđenim ekonomskim usponom, o pravosuđu, borbi protiv korupcije i kriminalnih grupa. Eskobar je potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država Kosovu, njegovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i ciljevima Kosova u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija – dodaje se u saopštenju.

Kurti je izrazio zahvalnost na podršci SAD koju pružaju Kosovu.

2 COMMENTS

  1. hahaha za ovo zadnje “nevidjeno”su stvarno u pravu….jednostavno zato, sto to jos nije vidjeno….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here