Twitter
Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak rekao je da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, napominjući da je predlog konačnog rešenja evropski predlog uz angažovanje i snažnu podršku Nemačke i Francuske.

Lajčak ističe da je cilj da se potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije postigne do početka 2024. godine, dodajući da ono što se ne uradi do tada, možda uopšte neće biti učinjeno.

– Obe strane ponavljaju da razumeju koliko je dijalog važan za njih i da žele napredak u normalizaciji odnosa. Nažalost, pitanje registarskih tablica i dokumenata oduzelo nam je mnogo vremena i energije poslednjih meseci. Međutim, dogovor koji smo postigli prošle srede za mene je potvrda da su strane shvatile ozbiljnost situacije – rekao je Lajčak.

– Slede, naravno, razgovori za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Želimo ovaj proces i dogovorili smo se da će se ti razgovori zasnivati na dokumentu koji sam 9. septembra, uz podršku Nemačke i Francuske, predstavio premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću – dodao je specijalni predstavnik EU.

– Ova situacija bi trebalo da se završi pre 2024, jer tada EU ima evropske izbore, kao i SAD, tako da neće imati vremena i mogućnosti da se fokusiraju na dijalog Srbije i Kosova. Šta će biti posle izbora, pogotovo američkih, teško je predvideti, pa kažem da ono što se ne uradi do početka 2024. godine možda uopšte neće biti urađeno. Zato iskoristimo ovu priliku i svu podršku međunarodne zajednice i postignemo koliko možemo za potpunu normalizaciju odnosa – rekao je Miroslav Lajčak.

3 COMMENTS

  1. I tebi je rok isteko pa zato treba da skočiš pod voz, najbolje onaj ekspresni PA-AP [Pariz – Atina / Atina – Pariz].

  2. Nedamo Kosovo !
    “Razgovori za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova” ??? Gospodine Lajčak, pa vi čak i ne znate da se razgovori vode izmedju Beograda i Prištine, jer tzv Kosovo nije država !!! Sramotna je i ova izjava koja izjednačava jednu priznatu, suverenu zemlju i jednu kriminalističku tvorevinu na okupiranoj teritoriji u kojoj se gaze sva prava srpskog naroda!!! Treba vas proglasiti za neprijatelja Srbije i zabraniti ulazak u zemlju !
    Kakvu politiku vodite, raspašćete se pre 2024 !!!

  3. Ovo ostavlja utisak da je već nešto obećano od dotičnog A.V.
    Očigledno da je dotični napravio dogovor u tajnosti, samo ga ne spominje u javnosti.

    Valjda je sloboda govora dozvoljena ili urednik “VESTI online” još uvek briše i zabranjuje komentare koji neće biti po volji trenutnoj političkoj strukturi koja je na vlasti u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here