Tanjug
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas je na Delfi ekonomskom forumu saopštio da je  pristupanje zemalja Zapadnog Balkana u EU ”dvosmerna ulica” i dodao da će, ukoliko je put ka Evropi otvoren, svi kandidati biti motivisaniji da urade svoj deo posla i obrnuto, objavio je Lajčak na platformi X.

Dodao je da se očekuje da će sledeći saziv Evropske komisije posvetiti još veću pažnju proširenju i naglasio da je perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU sada jača i jasnija nego ikada u poslednjih 20 godina.

– Prvi put vidim Evropsku uniju spremniju za Balkan nego Balkan za Evropsku uniju jer su veoma skeptični – rekao je Lajčak.

On je, na pitanje da li će problem za region biti situacija sa tzv. Kosovom, rekao da je EU jasno stavila do znanja da neće uvoziti “nerešene probleme i nerešena bilateralna pitanja” i poručio da se ti problemi moraju rešiti pre ulaska u EU.

On je dodao da se EU priprema za proširenje jer shvata “da gubi region” i u tom kontekstu ukazao da su Slovačkoj, Letoniji i Litvaniji bile potebne manje od tri godine da završe pristupne pregovore, dok je Srbija za 123 meseca završila 8,6 odsto procesa.

U tom kontekstu ukazao je na značaj postepene integracije, gde zemlje koje teže EU ne dobijaju svu korist odjednom, već kako ispune obaveze iz poglavlja.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here