Tanjug
Miroslav Lajčak

Nemačkoj Fondaciji “Fridrih Ebert Štiftung” i Evropskom institutu za mir poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, na kojem su te organizacije radile mesecima, a čija bi revidirana verzija sa primedbama srpskih i albanskih NVO sa KiM, trebalo da završi kod specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, pišu “Novosti”.

Kako taj list saznaje iz diplomatskih krugova, u utorak je s tim ciljem u Beogradu organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO i međunarodnih misija u pokrajini, kao i nemačke diplomate.

Njima je predstavljen Nacrt budućeg statuta ZSO, na koji su mogli da iznesu primedbe i predloge.

Pomenuti dokument, kako saznaju “Novosti”, nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedbi koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom Kosova i srpskom vladom, a da se “potom podeli i sa trećom stranom”, ali nije precizirano sa kojom.

Prema navodima lista, da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES-a direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije.
Kritike koje su iznete na sastanku trebalo bi da se naknadno, shodno objektivnoj proceni, unesu u konačni predlog Statuta ZSO, koji bi sačinili “Fridrih Ebert” i Evropski institut za mir, a koji bi se na kraju dostavio specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dalju upotrebu i ponudu srpskoj i albanskoj strani u dijalogu.

1 COMMENT

 1. Zašto Nemci da rade taj dokument,
  Znamo na kojoj su strani zar ne?
  A rezultat će biti sigurno sve dobro za albance i ništa za Srbe
  Samo forma da se zadovolji
  To već možemo da predvidimo
  Oni su pored amerike veliki donatori albancima
  Pa o čemu da pričamo
  Taj dokument da Pravi Srbija
  To je teritorija Srbije
  Ako ste zaboravili🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here