pixabay.com

Nekadašnji diplomata i ministar inostranih poslova u vreme SRJ Živadin Jovanović izjavio je za Kosovo Onlajn, da ono što je pre sedam godina bilo predviđeno Briselskim sporazumom, pre svega Zajednica srpskih opština, EU sada nudi kao deo nekog sveopšteg pravnoobavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

On ukazuje da ni Miroslav Lajčak kao glavni posrednik ispred EU ne govori jasno da to treba prethodno da se primeni i da se primeni onako kako je dogovoreno, a ne onako kako hoće Priština.

Izjavu Miroslava Lajčaka da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da donese “dalekosežnu odluku”, Jovanović vidi kao očigledan pritisak na Srbiju.

– I to glup pritisak, a hvale ga kao veštog diplomatu i pregovarača. Umesto da bude statusno neutralan i da se drži kao neko ko podstiče dijalog, on pokušava da sledi metod diktata. Valjda je to onomatopeja nemačke politike na Balkanu koju on sprovodi. EU nema zajedničke stavove. Ti stavovi su u prvom redu stavovi Nemačke koje Lajčak tumači uz asistenciju Makrona. Ali to su stavovi nemačke geopolitike – rekao je Jovanović.

Niko ne sme biti spreman da se odrekne Kosova

Prema njegovim rečima, očigledno je da se EU i SAD ne slažu i da postoje duboke razlike po pitanju KiM.

– Ne treba imati iluziju. Ni SAD ne govore da hoće kompromisno rešenje u okviru Rezolucije SB 1244. Mi imamo jednu utakmicu ko će imati primat. Pri čemu Amerika ima više poluga za uticanje na Prištinu nego EU. Evropska unija je nosi odogovornost zbog sopstvene nemoći – kaže on.

Smatra da je sada na delu druga mera pritiska, a to je ulaganje EU u iznosu od oko devet milijardi evra u ekonomsku obnovu i razvoj regiona. Međutim, Jovanović ukazuje da su ti projekti planirani tek za 2024. godinu.

– Ne mogu da se složim sa stavovima koji glase – oni nama traže da priznamo Kosovo i Metohiju, a za uzvrat ne nude ništa. To je slaba srpska pozicija. To nije dobro. Toga se teba čuvati, jer se time kaže – ako nam nešto ponudite mi smo spremni da priznamo Kosovo. Niko ne sme biti spreman da se odrekne KiM. To je nedopustivo – poručio je Jovanović.

1 COMMENT

  1. “…nemačku politiku…” Да је он једини у Европи који води швапску политику према Србима, питање српских граница на Балкану би одавно било решено.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here