EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak poručio je danas da u Beograd ne dolazi sa “ultimatumom”, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o medusobnim odnosima.

Lajčak naglašava i da bi tokom posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu. Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi sa tzv. “non pejperom” koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlasti, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale “spekulacije i velika očekivanja2.

– EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budućnosti za ceo region – kaže Lajčak.

Na pitanje o očekivanjima kada je reč o angažmanu i konstruktivnosti nove vlasti u Prištini koji će predstavljati pobednik izbora Aljbin Kurti, specijalni predstavnik EU ocenjuje da “Kurti dobro zna šta se od njega očekuje” i da ne treba dramatizovati njegove prve izjave o nastavku dijaloga.

– On je izabran da reši neka unutrašnja pitanja Kosova kao što su korupcija, pravosuđe i socijalna pitanja, a jako dobro zna da međunarodna zajednica, EU i SAD očekuju nastavak dijaloga i on je spreman na to – smatra Lajčak.

Na pitanje kako EU, kao glavni posrednik u dijalogu Srbije i Kosova vidi američko insitiranje na “međusobnom priznanju”, Lajčak kaže je cilj dijaloga normalizacija odnosa, a da su Beograd i Priština strane koje treba da se dogovore “šta je normalizacija i šta je normalno”.

Lajčak je takođe ponovio da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja između dve strane uključujući “dogovore o novim pitanjima”, ali i već postignute dogovore koji još nisu primenjeni “kao što je ZSO”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here