EPA/Andrej Čukić
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da je optimista kada je reč o saradnji sa novom administracijom u Vašingtonu po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i celog Zapadnog Balkana.

– Optimističan sam povodom nove admistracije u SAD, jer se vraćaju ljudi sa kojima je EU već radila i koji poznaju Zapadni Balkan. Njima ne moramo da objašanjavamo stvari o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Oni su se već dokazali kao pouzdani partneri i za Zapadni Balkna i za EU – rekao je Lajčak.

On je tokom video razgovora o “Potencijalima saradnje EU i SAD na Zapadnom Balkanu” sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu, Emili Heber, ocenio da “tandem EU-SAD” nije dobro funkcionisao “posebno u poslednjih godinu dana” kada je reč, između ostalog, i o dijalogu Beograda i Prištine.

– Bilo je jasno da postoje dva pristupa, a to nije bilo ono što je Evropska unija odlučila niti je to želela – rekao je Lajčak.

On je dodao da je takva situacija dovela do ”konfuzije” u Beogradu i Prištini koji su, prema njegovim rečima, bili ”zbunjeni i nisu želeli da biraju između EU i SAD”.

– Nedostatak bliske sradnje EU i SAD je gubitak za obe stane u procesu dijaloga – ocenio je Lajčak.

Upitan da oceni dogovoreno između Beograda i Prištine u Vašingtonu, uz posredovanje predsednika Donalda Trampa, Lajčak je rekao da u pitanju ”nije sporazum”, jer ne ispunjava kriterijume za to, već da je u pitanju ”politička deklaracija koja nije pravno obavezujuća”.

– Ono što je potpisano nema implementacioni mehanizam i zavisi od dobre volje strana. Mi ne radimo tako u Briselu. Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada – naglasio je Lajčak.

On je zaključio da je sve što je pozitivno postignuto na Zapadnom Balkanu u posednjih 20 godina bio rezultat bliske saradnje EU i SAD i da će se takva uspešna politika nastaviti sa administracijom na čelu sa Džozefom Bajdenom.

3 COMMENTS

  1. sta je za eu obavezujuci sporazum..onaj iz brisela..o zajednici srpskih opstina..koji zapadni cinizam..

  2. Eto vam EU. A mi bi da se jos ujedinimo sa njima. Sljam. Jos ima smelosti da kaze \”Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada – naglasio je Lajčak.\”
    Tacno, mi moramo sve, a arbanosi nista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here