Tanjug
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je, da kada je u pitanju strategija za dijalog u narednim mesecima, dve strane pre svega treba da normalizuju odnose.

Lajčak je rekao za italijanski list “Stampa” da se u dijalogu i dalje razgovara o redosledu koraka za primenu Ohridskog sporazuma i njegovog Aneksa jer je, kako je naveo, nivo poverenja između Beograda i Prištine veoma nizak.

Lajčak kaže da nema boljeg dogovora i da je zbog toga potrebno fokusiranje na njegovu primenu.

Lajčak je ocenio da je postignut napredak kada su Srbi na severu Kosova i Metohije počeli proceduru za ponavljanje izbora u četiri opštine na severu.

On je rekao da misli da ne postoji rizik od novog sukoba u regionu Balkana, iako postoje napetosti, ali da nema potencijala za sukobe i ukazao da su međunarodne misije raspoređene i na KiM i u BiH.

Lajčak je istakao da se atmosfera u Briselu promenila i da je EU otvorila vrata za proširenje, uključujući i region Zapadnog Balkana.

– Atmosfera u Briselu i državama članicama zaista se promenila. Članice su sada ozbiljno zainteresovane za proširenje. Vrata se otvaraju. Sada je reč o iskorišćavanju te prilike. To je geopolitičko pitanje za Evropu. Bez regiona Balkana nije potpuna integracija – naveo je Lajčak.

3 COMMENTS

  1. КОЈЕ ПОВЕРЕЊЕ
    ОТИМАТЕ КОМАД СУВЕРЕНЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ Р1244УН
    УКИДАТАТЕ НА ТОЈ ТЕРИРИТОРИЈИ ДИНАР
    РЕГУЛАРНУ ВАЛУТУ
    ОСНОВНИ ЛИЈЕКОВИ И ХРАНА СЕ УСКРАЋУЈУ СРБИМА
    АКО НЕ ДАЈ БОЖЕ☦️ДОЂЕ ДО СУКОБА
    НЕЋЕ ЈЕДНИХ БИТИ
    ИЛИ НАС
    ИЛИ ЊИХ
    ТОЛИКО ЗЛА ЈЕ ТУ ПРИСУТНО И РЕДОВНО СЕ ТО ЗЛО УВЕЋАВА
    ЈЕДНОМ СВАКО ЗЛО ПУКНЕ
    БОГУ☦️ХВАЛА

  2. Lažeš Lajčak. Kakva Eu podrepak amerike i ništa više. Evropa je većim delom postala nacistička i fašistička. Ne želim u takvu tvorevinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here