commons.wikimedia/Christian Jansky
Kristof Lajtl

Predsednik Evropskog pokreta Austrije i bivši šef Privredne komore Evrope Kristof Lajtl trenutnu situaciju oko Ukrajine ocenjuje veoma teškom, jer je sada diplomatija, kako kaže, očigledno okončana i smatra da je Srbija mogla zbog svojih dobrih kontakata sa EU i Rusijom pomoći u pronalaženju rešenja.

Ističe da je reč o konfliktu u Evropi između NATO i Rusije i da postoje vojno neutralne zemlje, među kojima je i Srbija, koje su premalo učinile da se dođe do kreativnih rešenja.

– Žao mi je što evropske zemlje nisu pokazale više inicijative za pronalaženje kreativnog rešenja za konflikta. Srbija je mogla da ima važnu ulogu zbog svojih dobrih kontakata sa EU i Rusijom – kaže on.

Lajtl kaže da možda još nije prekasno za inicijative kao bi se sprečila dalja eskalacija. Kada je reč o odgovornosti za eskalaciju krize smatra da sada ne treba postavljati pitanje krivice, jer su obe strane podjednako krive.

– Obe strane su krive i diplomatija je zakazala. Ali ne treba gledati u prošlost, već u pravcu pronalaženja rešenja – objasnio je bivši dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije.

Lajtl ističe da nikada nije prekasno za pronalaženje rešenja i ukazao da se i Kinezi zalažu da se rešenje pronađe diplomatskim putem, i smatra da EU ne sme da konstatuje da je kraj diplomatskim sredstvima. Što se sankcija tiče, on ističe da smatra da one nisu nikada korisne.

– Smatram da se privreda ne sme koristiti kao oružje. Privreda povezuje i koristi građanima – podvukao je Lajtl.

Lajtl, takođe, smatra da Rusija neće “zavrnuti” slavinu gasa EU, jer se Moskva u prošlosti uvek dokazala kao pouzdan isporučilac gasa. Ukazuje i da Rusija Evropi ništa ne poklanja, već za isporučeni gas dobija pare. On je, navodeći da ne zna koje će sankcije biti primenjene, te mere pogoditi sve, i da će Evropljani platiti cenu.

Lajtl, na pitanje da li bi ukrajinska kriza mogla imati posledice po Zapadni Balkan, kaže da ne veruje na negativne efekte.

– Ne verujem da će biti negativnih posledica, već samo pozitivnih, jer EU sada mora snažnije da se posveti zemljama Zapadnog Balkana i njihovom napredovanju na putu ka članstvu – uveren je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here