EPA/Wallace Woon
Američki lovac F-22

Američki stelt-lovci F-22 i F-35 imaju brojne nedostatke koji ih čine ranjivim za protivnika, piše “Nešenel interest” i dodaje da su neke američke letelice lak plen za ruskog lovca Su-57.

“Uprkos mišljenju mnogih, stelt nije nevidljivi plašt”, napisali su novinari.

Prema njihovom mišljenju, ruski nadzorni radari “Podsolnuh” se odlično snalaze sa zadatkom detektovanja stelt-aviona na nebu. Istovremeno, novinari tvrde da ruski radari s lakoćom prate F-35 na velikim rastojanjima.

Autori članka tvrde da tehnologija infracrvenog pretraživanja takođe proračunava lokaciju američkih stelt-lovaca.

Među “minusima” američkih letelica, “Nešenel interest” je naveo značajno zaostajanje u svim parametrima u vazdušnoj borbi, za šta lovci F-35 ili B-2 nisu predviđeni.

Autori ističu da F-35 u vazduhu može da postane “lak plen za ruskog Su-57”.

Američki list nedavno je uporedio kakve bi šanse imali lovci pete generacije Su-57 i F-35 u vazdušnom duelu nakon što je Heroj Rusije, probni pilot Magomed Tolbojev izneo stav da bi Su-57 pobedio F-35 u vazdušnoj borbi jedan na jedan zahvaljujući svojim manevarskim sposobnostima.

– Su-57 će ga lako ubiti, ako se sretnu jedan na jedan. F-35 ne može da manevriše, on nema te sposobnosti, ali zato ima elektronsku snagu – rekao je Tolbojev, istakavši da je protivnik “svakakve elektronike”, jer kvar u njenom radu mogu izazvati čak i sunčeve baklje.

Ranije je agencija “Blumberg” pisala da američka vojno-industrijska korporacija “Lokid Martin” nije uklonila 871 defekt na lovcu F-35 koji je ranije otkriven. Kako je agencija prenela, otkriveni nedostaci na lovcu pete generacije bi mogli da se odraze na njegovu borbenu gotovost, održavanje i obavljanje zadataka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime