“Lakše Rami da dođe, nego nama da ga dočekamo”

0

Lakše je Rami da dođe u Beograd, nego nama da ga dočekamo posle incidenta: Ivica Dačić
 

"To nije cilj ove vlade… već da teške stvari rešavamo i da preduzimamo hrabre korake. Mi radimo najteži posao na Balkanu, naša vlada. Lakše je Rami da dođe u Beograd, nego nama da ga dočekamo posle incidenta na (fudbalskoj) utakmici Srbija-Albanija", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova.

 

Šta će Edi Rama reći Srbima?

On je istakao da se nada da će poseta albanskog premijera, prvobitno zakazana za 22. oktobar, a potom odložena za 10. novembar, proteći "u najavljenom obliku, a to znači da će glavni cilj te posete biti normalizacija odnosa i njihovo dalje unapređenje".

 

Dodao je da program posete još nije utvrđen, kao i da postoje predlozi s albanske strane koji tek treba da budu usaglašeni na nivou kabineta dva premijera, uz asistenciju srpskog ministarstva spoljnih poslova.

 

On je kazao i da kada se radi o regionalnoj saradnji ima nekih dvostrukih standarda, kao primer navodeći i to što je Albanija blokirala Srbiju u potpisivanju Akcionog plana za individualno partnerstvo sa NATO (IPAP), što je, kako je ukazao, najveći nivo saradnje jedne zemlje sa zapadnom vojnom alijansom a da ne bude njen član.

 

"Srbija je sa NATO usaglasila IPAP. To je prošlo sve instance, i onda je Albanija uložila primedbu, odnosno ona je stopirala… Ne može da se od Srbije traži da budemo konstruktivni, a šta sad Albanija tu glumi u smislu NATO", poručio je Dačić.

 

"Pa ljudi, ceo život nas terate da idemo u NATO, a sad kad smo hteli da potpišemo, vi nam ne date. To je pokazatelj koliko postoje dvostruki standardi. Ovaj potez Albanije naišao je na osudu svih…", dodao je Dačić. On je istakao da je za Srbiju bilo veoma teško da donese odluku o NATO.

 

"Posle više godina smo presekli, a onda nas je Albanija blokirala. To je pokazatelj političke nezrelosti i odsustva jednih istih kriterijuma za sve", rekao je šef srpske diplomatije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here