EPA/Christian Bruna
Fudbaleri LASK-a iz Linca

Samo dan pošto je objavljeno da će se nastaviti prvenstvo austrijske fudbalske Bundeslige, pokrenut je postupak pred nadležnim Senatom lige protiv LASK-a iz Linca zato što nije ispoštovao naložene mere vlade u uslovima epidemije koronavirusa za održavanje treninga.

LASK, koji se nalazi na vrhu tabele, održao je ekipni trening mimo naloženog pravila da su trenutno dozvoljeni treninzi samo po grupama uz poštovanje potrebnog odstojanja.

Bundesligi je prosleđen video-snimak na kojem se vidi sprovođenje regularnog ekipnog treninga. Na to su reagovali i ostali timovi Bundeslige, koji zahtevaju kaznu za LASK.

S druge strane, LAKS se žali na “privrednu špijunažu” i tvrdi da su dve kamuflirane osobe provalile u noći na sredu na njihov stadion i postavili kamere.

Zbog kršenja osnovnog pravila fer pleja, austrijska Bundesliga ima mogućnost ne samo da izrekne novčanu kaznu već i da oduzme bodove, pa sve i do izbacivanja iz najviše lige. U zajedničkom saopštenju su ostali klubovi istakli da su šokirani zbog ponašanja LASK-a.

“Zajednički izrađeni, i jednoglasno od svih klubova usvojeni koncept prevencije, prekršen je. LASK je učinio nešto što ne možemo da prihvatimo”, navode klubovi.

Čelnici bečkog Rapida Kristof Pešen i Zoran Barišić naglasili su da se austrijski fudbal nalazi u vanrednoj situaciji i da se bori za preživljavanje.

“Nakon što su sada preduzeti prvi koraci u pravcu normalnosti za žaljene je što je jedna članica naše Bundeslige nogama pogazila sve što smo se dogovorili. Delovanje LASK-a ne možemo razumeti i ne sme ostati nekažnjeno”, naglasili su oni.

Smatraju da je LASK ekipnim treningom želeo sebi da stvori prednost, time kršeći osnovu fer pleja i dovodeći u opasnost nastavak fudbalskog prvenstva.

“Distanciramo se odlučno od takvog ponašanja”, poručili su oni.

I generalni sekretar Red Bul Salcburga Štefan Rajter kaže da je šokiran akcijom LASK-a.

“Toliko meseci radimo na jednoj perspektivi ne samo za Bundesligu, ali očigledno nisu svi klubovi i osobe svesni svoje velike odgovornosti”, kazao je Rajter.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here