D. Nikolić/Privatna arhiva
ČUDESNI PROSTOR: Svaka čast onome ko se snađe

Transformers, visine 10 metara, kuća Hobita od 85 kvadratnih metara, lavirint s osnovnom stazom dužine 3,5 kilometra, 192 tramboline, nekoliko dvoraca na naduvavanje i drugi sadržaji, spoj tradicionalnog i modernog na jednom mestu – u zabavnom parku Bora lavirint, podno Jerininog brda, na periferiji Batočine. Ovaj najveći lavirint u Evropi i najveći trambolina park na Balkanu osmislio je, finansirao i sagradio Goran Srejić, rodom iz Bajkovca kod Kragujevca, koji već četiri decenije živi i radi u Australiji.

Zabavni park nazvao je po svom pokojnom ujaku, koji je bio veoma dobar čovek i koga je mnogo voleo, kako bi se njegovo ime još dugo pominjalo. Goranu je veoma žao što ujak nije mogao da vidi ovo velelepno mesto, koje nosi njegovo ime, ali ga je na dan otvaranja videlo više od 1.200 odraslih i dece.

Zidovi od živice

– Gradnja je započeta pre deset godina, zabavni park je trebalo da otvorimo pre dve godine, ali nismo hteli zbog pandemije korona virusa. Ovo je samo početak. Radio sam ga od srca, kao poklon deci. Danas mi je bilo dovoljno da pogledam njihova nasmejana lica i da mi bude puno srce. Ali nisam računao na jedan problem – da će deca plakati kad izlaze odavde – kroz osmeh je za “Vesti” rekao Goran.

Dodaje da su mu svi rekli da investicija neće biti isplativa i da će novac biti proćerdan, ali kada su videli šta je napravio, svi su priznali da je bio u pravu i da mu je ideja bila odlična.

Mnoga deca plaču kad odlaze

– Lavirint čini osnovna staza duga 3,5 kilometra, ne računajući dodatne staze, koje ne vode ka izlazu, i šest mostova. Pre šest godina zasađeno je 50.000 sadnica žive ograde, koje sada čine zidove lavirinta, visoke 2,20 metra. Održavaćemo tu visinu, a sadnice ćemo šišati kako bismo dobili na njihovoj gustini. Deci je potrebno 35 do 45 minuta da izađu iz lavirinta, a odraslima od sat i po do dva-tri sata. Staze su promenljive, tako da ćemo menjati put do izlaza. Za one koji se teže snalaze, postavljena je i mapa unutar lavirinta da bi mogli lakše da se snalaze. Mostovi takođe pomažu posetiocima da vide gde se nalaze, a ako neko baš ne bude mogao da se snađe, može da podigne crvenu zastavicu i zaposlen koji je na kuli, visokoj deset metara, može da navodi osobu do izlaza ili će neko drugi od zaposlenih ući da mu pomogne da izađe. Radi lakše komunikacije, zaposleni imaju radio-stanice – navela je za naš list Marina Bogdanović, menadžer zabavnog parka Bora lavirint, dodajući će da ovo mesto biti prava atrakcija kada živica ozeleni jer će tek tada doživljaj biti potpun.

Najmlađi vole i trambollinu

Golf tereni i fontana

U zabavnom parku postoji i igraonica, odnosno kuća Hobita od 85 kvadrata, inspirisana Tolkinovim delima, u koju su vešto ukomponovani srpska istorija i drevni običaji. Izrađena od prirodnog i veštačkog materijala, koji je korišćen samo zbog strukture i boja. Nagibu Ismailoviću, umetniku iz Kragujevca, trebalo je dve i po godine da kuću iz svoje mašte pretvori u kuću Hobita i da u hladni prostor unese toplinu i prirodu približi čoveku. Zbog toga se drvo, kamen i gvožđe prepliću sa cvećem i travom.

Zamak na naduvavanje

Zabavni park ima i mini-golf terene sa 18 rupa, pet zamkova na naduvavanje, a ukrašen je balama slame, fontanom, cvećem, figurama, obojenim kamenjem i starim zaprežnim kolima. Transformers, koji na ulaznim vratima “dočekuje” goste, izrađen je isključivo od gvožđa i metala iz polovnih automobila.

Slavlje sa najmilijima

Zabavni park će raditi samo vikendom od 11 do 18 sati, a radnim danima će biti zatvoren. Radiće sezonski, tako da će biti otvoren do kraja oktobra.

Ambiciozni i kreativan vlasnik planira da uvede nove sadržaje, poput animatora za decu, a sagradiće i najveći skejt park na Balkanu, restoran površine 1.600 kvadratnih metara.

Ostvario životni san

Film “Srbiji s ljubavlju”

Goran snima film, koji ima radni naslov “Srbiji s ljubavlju”, a predstavlja mešavinu romantične komedije i drame. Neke od scena biće snimljene u Bora lavirintu, Batočini i Šumadiji, ali i u Australiji. U toku je kasting za glumce, a u filmu će se najverovatnije pojaviti glumica Gordana Bjelica. Distribucija filma biće u Australiji, Americi i Srbiji. Reditelj, scenarista i producent je Goran, koji filmom želi da Srbiju prikaže u dobrom svetlu.

– U svakom filmu koji sam gledao u Australiji u ovih 40 godina Srbi su prikazani kao kriminalci i mafijaši. Želim da ih prikažem u drugačijem svetlu, kao radne i dobre ljude. Cilj mi je i da osvojim Oskara. Treba mi da snimim 15 filmova u 15 godina. Prvi, “Izbor”, već sam snimio. Iako je reč o velikoj drami, scenario sam uradio za noć, što nikom na svetu nije uspelo. Snimanje smo završili za 15 dana – ponosno će Goran.

Precizna mapa

Milion dolara u humanitarne svrhe

Goran u Australiji ima privatne firme koje se bave nekretninama, ali je i veliki humanitarac. U dobrotvorne svrhe već je dao milion dolara, a planira da dostigne 2,5 miliona dolara. U julu planira da od svake prodate ulaznice izdvoji 50 dinara. Planira i da pomogne renoviranje 10 do 20 kuća u kraju.

– Iako sam ceo projekat zabavnog parka isplatio, a nisam mogao da ga otvorim pre dve godine, morao sam da uzmem kredit da bih radnicima mogao da isplatim plate. Svako bi ih otpustio, a ja sam zadržao svih 25 radnika – kaže naš sagovornik.

Tolkinov roman kao inspiracija

Porodična sreća

Goran je u Kanberu sa majkom Stefanijom i ocem Žikom otišao još kada je imao samo pet godina. Od 15. godine živeo je sam. Sada ima suprugu Ilejn, sina Entonija i kćerku Kejsi od kojih ima tri unuka. Iako mu je supruga Australijanka, ona bi se, kaže, sutra preselila u Srbiju, jer joj se veoma dopada. Njih dvoje, ali i deca, svake godine ovde dolaze na odmor.

– Dopada mi se što Srbi drže reč. U Australiji odmah pitaju: “Koliko ćeš da platiš?”, a ovde: “Šta ti treba?” To me privlači da dođem. Ja želim da se vratim, a 95 odsto Srba želi da izađe – iskren je Goran.

Spomenik Časlavu Bogdanoviću

Godinama je na izradi zabavnog parka radio i Marinin otac Časlav Bogdanović. On je, nažalost, preminuo. U slavu Časlavu Goran je uradio igralište, koje se trenutno preuređuje, i spomenik.