EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

“Lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi bio je proizvod SAD, a njegova likvidacija još nije potvrđena”, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Ministarstvo odbrane Rusije je već dalo komentar o Bagdadiju. Želimo da dobijemo dodatne informacije. Sve je bilo objavljeno u slavodobitnom i likujućem stilu, ali naši vojnici za sada analiziraju dodatne činjenice – mnogo toga što su saopštile SAD oni još ne mogu da potvrde – rekao je Lavrov u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“.

Ministar je dodao da je „likvidacija teroriste, ako je nje zaista bilo – pošto je Bagdadi već mnogo puta proglašavan mrtvim – verovatno pozitivan korak, ako se ima u vidu njegova štetna uloga u formiranju Islamske države i u pokušaju da se stvori kalifat“.

Lavrov je, istovremeno, podsetio da je Bagdadi proizvod Sjedinjenih Američkih Država.

– ID kao takva nastala je nakon nezakonitog ulaska u Irak, rasturanja iračke države i puštanja ekstremista iz zatvora. To su bili ekstremisti koje su Amerikanci tamo držali, a zatim su ih pustili na slobodu. Zbog toga su u izvesnom stepenu Amerikanci likvidirali onog kog su sami proizveli, ako se to zaista dogodilo – rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je upozorio i na to da SAD zarad nafte podržavaju oružane formacije u Siriji koje su im lojalne.

– Ponovo nafta. Islamska država – bog s njima, a naftu ćemo da štitimo da je ne bi osvojila sirijska država. O tome šta Amerikanci rade s naftom naše Ministarstvo odbrane je detaljno i na osnovu činjenica govorilo – rekao je Lavrov, komentarišući izjavu šefa Pentagona Marka Espera da će SAD štititi naftna izvorišta u Siriji i da će odgovoriti silom na pokušaje da se ona osvoje.

– Nafta se izvozi radi prerade izvan granica Sirije, a zarad prihoda od te nafte SAD podržavaju oružane formacije koje su im lojalne – dodao je Lavrov.

Specijalni predstavnik predsednika Rusije Aleksandar Lavrentjev je ranije izjavio da naftne oblasti na severo-istoku Sirije treba da kontroliše sirijska vlada.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je ranije govorio da državni orgai SAD svakog meseca od eksploatacije nafte u Siriji dobijaju više od 30 miliona dolara prihoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here