EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov i Gutereš sastali su se na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Ministar je skrenuo pažnju generalnom sekretaru na činjenicu da SAD kontinuirano krše svoje obaveze prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine, uključujući odbijanja da izda vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima UN“, navodi se u saopštenju.

Lavrov je istakao da „trenutna situacija diktira potrebu da Gutereš što pre pokrene arbitražni postupak protiv SAD, o čemu se više puta govorilo u relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN“.

Ističe se da su zvaničnici najveću pažnju posvetili glavnim međunarodnim problemima, kao i različitim aspektima saradnje Rusije i UN.

„Guterešu je upućen apel da spreči uvlačenje predstavnika struktura UN u politizovane inicijative u kontekstu ukrajinske krize“, navodi rusko Ministarstvo.

Lavrov je ponovio da je neophodno da rukovodstvo UN i svi službenici međunarodne organizacije bez izuzetka striktno poštuju principe nepristrasnosti, kako je predviđeno članom 100 Povelje UN.

„Ruski ministar je takođe istakao da je nedopustivo korišćenje dvostrukih standarda u statističkim i drugim dokumentima UN u odnosu na različite teritorije“, dodaje ruska strana.
Ruski ministar je tokom sastanka predao Guterešu knjigu direktora Fonda za istraživanje problema demokratije Maksima Grigorjeva „Ukrajinski zločini protiv čovečnosti“, kao i dokumentarne video-materijal „Deca Donbasa“.

2 COMMENTS

  1. Opet smizdris i kukas – dok vojno sedista cenomorske flote gori – ti o ukidanju zabrane nekakvih ruskih diplomata?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here