EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Sergej Lavrov

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o njegovoj zabrinutosti zbog ekspanzije veza afričkih zemalja sa Rusijom su uvredljive, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov novinarima nakon sednice Saveta ministara Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

– Što se tiče predsednika Makrona i njegovih izjava, zaista, generalno, očekivale su se etičnije izjave od Francuza. Zato što je rekao, ako se dobro sećam, otprilike sledeće: da je zabrinut za vojnu i diplomatsku aktivnost Rusije u Africi i da to ne bi nazvao ni saradnjom, već podrškom apsolutno promašenim, nelegitimnim režimima i huntama – kazao je Lavrov, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, prilično je uvredljivo za afričke države koje nastavljaju, uprkos svemu, dosledno da razvijaju odnose sa Ruskom Federacijom.

Makron je ranije izrazio zabrinutost zbog sve snažnijih diplomatskih i vojnih kontakata između Rusije i Afrike i negodovao zbog širenja navodno lažnih informacija i ruskih narativa u Africi od strane ljudi koje je odbio da nazove novinarima, pominjući otvaranje novih biroa ruske novinske agencije Sputnjik i televizije RT u Africi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here