Tanjug
Sergej Lavrov

Stvaranje Kaspijskog saveta moglo bi da pomogne daljem jačanju regionalne saradnje, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa najvišim diplomatama Azerbejdžana, Irana, Kazahstana i Turkmenistana.

“Danas sa sigurnošću možemo reći da je saradnja u kaspijskom regionu dostigla visok nivo, ali su potrebni dodatni napori da se poboljša kvalitet petostrane interakcije i ojačaju njeni temelji na međunarodnom planu”, istakao je Lavrov na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova kaspijskih zemalja, prenosi TASS.

Ruski ministar je na marginama sastanka razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim o formiranju regionalne platforme “3+3” o pitanjima Zakavkazja.

“Inicijativa Alijeva za formiranje takozvane regionalne platforme ‘3+3’, tri južnokavkaske zemlje i njihova tri suseda, već se uobličava. Ovo je takođe obećavajući format, biće mi drago da čujem vaše ocene o daljem korake u tom pravcu”, rekao je ministar na sastanku u Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov istakao je da je važan element dijaloga sa Moskvom pitanje regionalne bezbednosti i „postkonfliktne normalizacije“ odnosa i Bakua i Jerevana.

“Mislim da ćemo danas imati priliku da prođemo kroz niz značajnih projekata – bilateralnih i regionalnih, u ekonomskoj sferi… Razgovaraćemo i o širim regionalnim formatima – ‘3+3’ 2, rekao je Bajramov.

Format uključuje učešće Rusije, Irana, Jermenije, Azerbejdžana, Turske i Gruzije , ali je Tbilisi saopštio da oni ne planiraju da učestvuju u inicijativi.

Prvi sastanak grupe održan je u decembru 2021. godine u Moskvi, ali ne na ministarskom nivou, već na nivou zamenika ministara spoljnih poslova Ruske Federacije, Azerbejdžana, Jermenije, Turske i generalnog direktora za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Irana.

Naredni sastanak ministara spoljnih poslova u formatu „3+3“ biće održan u Turskoj u prvoj polovini 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here