EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je Sjedinjene Američke Države zbog toga što je američka vojska o predstojećem napadu na Siriju upozorila Rusiju svega četiri ili pet minuta ranije.

– Naše vojnike su upozorili četiri ili pet minuta pre napada. Naravno, čak i ako govorimo o sprečavanju slučajnih sukoba između snaga dve zemlje, kao što je uobičajeno u odnosima ruskih i američkih vojnika, nema nikakve koristi od takve vrste upozorenja kada se napad već izvodi – rekao je Lavrov u Moskvi.

On je podsetio da SAD nezakonito borave na teritoriji Sirije, kršeći sve norme međunarodnog prava, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti UN o rešavanju sirijske krize.

Lavrov je dodao da, prema nekim informacijama, SAD ne nameravaju da odu iz Sirije, ali Moskva namerava da razjasni to pitanje sa Vašingtonom.

– U poslednje vreme čujemo različite informacije iz različitih izvora. Trenutno ne možemo da ih potvrdimo, želimo direktno da pitamo Amerikance – navodno oni će doneti odluku da nikad ne napuste Siriju, pa čak i da unište tu zemlju – rekao je šef ruske diplomatije.

On je precizirao da je za Rusiju veoma važno da razume kako će SAD formirati svoju stratešku politiku na terenu, i u regionu i uopšte.

Ranije je Pentagon saopštio da je usled vazdušnog napada na Siriju uništeno nekoliko infrastrukturnih objekata šiitskih grupa, koje podržava Iran. Kako je istaknuto, taj potez je odgovor na nedavne napade na američke i koalicione snage u Iraku. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin saopštio je da su se američki vojnici oslanjali na obaveštajne informacije iračke strane i da su sigurni u preciznost napada. Prema pisanju lista „Vašington post“, u napadu je poginulo nekoliko ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here