EPA-EFE
Sergej Lavrov

Odnosi Rusije i Kine “ne poznaju granice” i većeg su kvaliteta od tradicionalnih vojnih saveza, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Agencija TASS je prenela da je Lavrov izjavio je da su ti odnosi sada najbolji u istoriji i da ne postoje „tabu teme“.

– Naš zajednički interes je pre svega mogućnost da se razvijamo na osnovu naših nacionalnih planova u okviru postojećih normi međunarodne trgovine, odnosno pravila Svetske trgovinske organizacije (STO), a u okviru samog sistema koji je Zapad stvorio – rekao je Lavrov.

On je rekao da je Rusiji bilo potrebno 17 godina da se pridruži STO, da je po ulasku u tu organizaciju država prihvatila njihova pravila koja su „generalno bila pravila fer konkurencije“, ali da je to sada „sve upropašćeno“.

– Rad Tela za rešavanje sporova blokiran je u STO upravo zato što Kina pobeđuje Ameriku na njenom terenu i po njenim pravilima, i ima sve razloge da traži kompenzaciju, koju će joj svakako dodeliti Telo za rešavanje sporova STO, ukoliko SAD dozvole njegov rad – smatra šef ruske diplomatije.

Lavrov je objasnio da SAD zauzimaju „čisto birokratski i, u najgorem smislu te reči, sovjetski partijski pristup“ jer blokiraju imenovanje novih članova tog tela na upražnjena mesta, te nema kvoruma.

– Upravo zato što će Kina dobiti sve ove sporove sa SAD, oni su započeli reformu STO javno saopštavajući da bi ona trebalo da bude zasnovana na interesima SAD i Evropske unije. Ostalima će samo biti rečeno gde pripadaju i kako da se ponašaju – smatra on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here