pixabay.com
Ruska zastava

Vršilac dužnosti ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da ne vidi osnov za spekulacije o predlogu predsednika Vladimira Putina za izmenu Ustava u vezi sa prioritetom najvišeg pravnog akta nad međunarodnim pravom.

– Bilo koji međunarodni sporazum kojem je pristupila ruska Federacije potpisan je i ratifikovan u ruskom parlamentu kao savezni zakon. Na taj način su naše međunarodne obaveze postale deo našeg pravnog sistema. Drugo, savezni zakon ne može da bude usvojen ako je u suprotnosti sa Ustavom. Zato ne vidim nijedan razlog ili izgovor za spekulacije o skrivenom značenju – rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, predstavljajući rezultate ruske spoljne poltike za prošlu godinu, prenosi Tass.

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je u sredu izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u Federalnom parlamentu pred najvišim zvaničnicima i poslanicima Putin je predložio referendum o izmeni Ustava kako bi se poslanicima omogućilo da imenuju premijera i članove vlade.

Predložene izmene Ustava predviđaju i opciju da najviši pravni akt Rusije dobije nadmoć nad međunarodnim pravom, kao i da se pooštre zahtevi koje moraju da ispune predsednički kandidati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here