EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je krađom ideju šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja o prebacivanju zamrznute ruske imovine Ukrajini kako bi se time platila obnova zemlje.

On je primetio da Zapadu takvi postupci već postaju navika, prenela je agencija RIA Novosti.

Lavrov je kao primer pomenuo situaciju sa zamrzavanjem avganistanskih sredstava, koje zapadne zemlje žele da iskoriste ne za potrebe naroda Avganistana, već za namene mimo obnove zemlje.

Zamenik Lavrova Aleksandar Gruško je Boreljov predlog nazvao nezakonitim, navodeći da bi takav potez uticao na ceo globalni finansijski sistem i da bi skupo koštao same Evropljane.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak na Moskvu,a mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine.

Prema rečima ministra finansija Antona Siluanova, reč je o oko 300 milijardi dolara, što je polovina zlatnih i deviznih rezervi.

Rusija je preduzela kontra mere i posebno zabranila stranim investitorima da povlače novac iz njenog finansijskog sistema. Prema nekim procenama, reč je o više od 500 milijardi dolara.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj izjavio je juče da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata.

On je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi bilo logično da EU uradi isto što su SAD uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, preneo je Rojters.

3 COMMENTS

  1. masta taj frankov brabonjak trabunja. da to bi bila kradja a odgovor je hjapsenje ili atomski udar.

  2. Stare navike nikad ne prolaze. Navike da se bogate tako što pljačkaju celi svet. Kako bi taj umušljen i prepotentni zapad živeo da ne otima od drugih. Portugal je najbolji primer. Jedna od najbogatijih zemalja u vreme otimanja i pljačke po Južnoj Americi i Africi. Danas mala zemljica na obali okeana koja ništa ne predstavlja i živi veoma skromno još uvek od opljačkanog bogatstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here