JUSTIN LANE
Zvanična Moskva snažno podržava politiku Srbije po pitanju Kosova

Moskva računa da će vlada i opozicija u Venecueli doći do prihvatljivih rešenja tokom pregovaračkog procesa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za latinoameričke medije i televiziju RT.

Prema njegovim rečima, nakon neuspešnih pokušaja da se napadom spolja isprovocira još jedna „obojena revolucija“, situacija u Venecueli prerasla je u „proces u Oslu“ (pregovori održani u glavnom gradu Norveške između delegacija administracije venecuelanskog predsednika i opozicije).

– S obzirom na pozitivne komentare predsednika Venecuele Nikolasa Madura i opozicije o tome kako teče pregovarački proces, nadam se da će moći da se postigne sporazum koji će svima odgovarati. To će prvenstveno biti u interesu venecuelanskog naroda – rekao je ministar.

Lavrov je podsetio da Moskva „nikada nije prekidala dijalog o situaciji u Venecueli“.

– Mi aktivno razgovaramo sa svim predstavnicima venecuelanskog političkog pejzaža – vladom i opozicijom. Između ostalog, kod nas dolaze ljudi Huana Gaida (opozicionog lidera koji se 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsednika). Objašnjavamo im da su neprihvatljivi pokušaji da svoje unutrašnje probleme rešavaju provociranjem spoljnog mešanja, kao što sada vidimo stalne pretnje SAD. Sve opcije su na stolu – naglasio je Lavrov.

On je dodao da se situacija u Venecueli menja nabolje.

– U početku je bilo nekoliko inicijativa. Tzv. Međunarodna kontakt-grupa, koju je promovisala EU, bila je ujedinjena na osnovu ultimatuma: hitno održati predsedničke izbore i onda će sve biti u redu. „Mehanizam Montevideo“ – Bolivija, Meksiko, Urugvaj i Karipska zajednica zalagali su se da se vlada i opozicija uključe u dijalog i dogovore bez ikakvih preduslova.“

Komentarišući mogući američki vojni scenario za rešavanje krize u Venecueli, šef ruske diplomatije je rekao da će se sve zemlje Latinske Amerike založiti protiv toga.

– Bili smo iznenađeni kada smo čuli izjavu američkih zvaničnika da je Monroova doktrina živa. Kada su SAD iznosile agresivne stavove protiv Venecuele, činilo se da se to pitanje neće završiti na Venecueli i da će sledeće biti Kuba i Nikaragva. To je vrlo arogantan, drzak stav. U savremenom svetu retko se čuje tako nešto. Tvrdnja da je Monroova doktrina živa je činjenica. Čuli smo takve izjave od savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona – rekao je Lavrov.

On je dodao da to neće doneti slavu američkoj spoljnoj politici.

Lavrov je naveo da mnoge zemlje Latinske Amerike ne žele nikakva vojna rešenja u Venecueli.

– Kada bi nuklearne sile odlučivale o svemu, SAD bi odavno postigle svrgavanje legitimnog predsednika i vlade u ovoj zemlji. Situacija se pokazala mnogo složenijom. Mnoge zemlje u regionu ne žele nikakva vojna rešenja. Čak i one koje zahtevaju hitnu ostavku Nikolasa Madura kategorički ne prihvataju ideju vojnog scenarija – objasnio je Lavrov.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime