Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi su propisivali ista prava – prvi za Srbe na Kosovu, a drugi za Ruse u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare. Francuska i Nemačka predlažu sporazum koji ne daje nikakva prava Srbima.

Ruski ministar je podsetio na reči šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja da Rusi nemaju šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama. On je podsetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Beograda i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

– I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, o tome su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć i Francuska i Nemačka su progutale uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahteva od Beograda: Ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo kojeg niste priznali uđe u međunarodne organizacije, uključujući UN, Savet Evrope itd. U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge su bila propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formira svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima – zaključio je Lavrov.

1 COMMENT

  1. Prazne price rusa nemogu ni svoje probleme da rese a kamoli srpske glupog naroga veruju lopovima rusa sve pokrali nemaju vojsku Kao vucko

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here