EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Neprijateljski koraci Praga i Vašingtona prema Mosvki bili su povod za njihovo uključivanje na spisak neprijateljskih država, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Neprijateljski potezi poslužili su kao povod za donošenje odluke o izjednačavanju uslova u kojima rade naše diplomatske misije na međusobnim teritorijama (država) – naše u Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno njihove u Rusiji. Kao konkretan korak koji je već objavljen zamolili smo ih da svedu broj unajmljenog lokalnog osoblja – i državljana Rusije i državljana trećih zemalja – do nivoa odgovarajućih kategorija zaposlenih koji rade u Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je Lavrov.

Sramotna istraga Češke o eksplozijama u Vrbjetici

Lavrov je skrenuo pažnju na činjenicu da u Češkoj „sramno… razrešavaju priču o eksplozijama koje su se dogodile pre sedam godina“.

– Još uvek niko nije uspeo da objasni čime su se istražni organi bavili svih ovih godina. Oni se zbunjuju u svedočenjima, iznose sve više nekih novih verzija. Prvo morate kod kuće da se pozabavite takvim stvarima, pre nego što počnete da proterujete diplomate, optužujući ih za nešto za šta istraga još uvek nije završena. A sudeći po načinu na koji to rade, malo je verovatno da će se to završiti bilo kakvim konkretnim rezultatom.

Diplomatski rat

Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su optužbe o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.

Vlada Rusije odobrila je u petak spisak neprijateljskih država. Na spisku se ističu dve države: Sjedinjene Američke Države i Češka. Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva neće diskriminativno stavljati nijednu zemlju na spisak neprijateljskih, da je odluci prethodila duboka analiza, a spisak bi mogao da se revidira tokom vremena. Šef ruske diplomatije rekao je da spisak neprijateljskih zemalja neće biti „mrtav“ dokument, već će se „revidirati kako se budu razvijali odnosi Rusije sa određenom državom u budućnosti“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here